Вход за потребители              

2019-10-18 / Първо заседание на Националната платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво


Категория: Взаимодействие на различните нива на държавното управление

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще внесе искане в Съвета на Европа за подновяване акредитацията на страната ни за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Досегашната акредитация изтича в края на тази година, а следващата ще бъде за периода 2020 – 2023-та година. Това решение приеха членовете на Националната платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво по време на първото си заседание.


Платформата е публичен орган, в който влизат широк кръг представители на институции, неправителствени организации и местна власт. Той ще отговаря за цялостното изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа.


„Благодарение на доброто сътрудничество между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Националното сдружение на общините в Република България успешно прилагаме Стратегията на Съвета на Европа повече от десетилетие“, каза при откриването на заседанието заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. Той напомни, че през декември 2010 г. България стана първата държава–членка на Съвета на Европа, получила официална акредитация да присъжда Европейския етикет за иновации и добро управление от Европейската платформа на заинтересованите страни.


„През периода 2011 - 2017 г. Европейският етикет се утвърди като престижна награда и обективно признание за качество на управлението на местните власти в съответствие с 12-те принципа за добро демократично управление, залегнали в Стратегията“, каза още Йовев и подчерта, че етикетът за добро управление е приз, който помага на българските общини да се сравнят със своите колеги от Европа. „Етикетът е инструмент, който ги подтиква да търсят и прилагат иновативни политики и решения за ефективно прилагане на демократичното управление“, заяви още заместник-министърът. Той съобщи още, че в проведените досега четири процедури с престижното отличие за добро управление са били удостоени общо 29 български общини.


Основна цел на Стратегията е да подобри местното управление. Тя трябва да съдейства за по-ефективно сътрудничество, добър диалог и комуникация между заинтересованите страни, както и да насърчи съвременните практики на всички нива.


На заседанието бяха одобрени правила за работата на Националната платформа на партньорите, както и правилата и процедурите за присъждане на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

 

  Предишна Следваща