Вход за потребители              

2010-02-03 / Начално табло


Категория: Областна администрация Ямбол


ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ЯМБОЛ

РАБОТНО ВРЕМЕ:
9.00ч. - 17.30ч.

ЦЕНТЪР ЗА АДМИНИСТРАТИВНО  ОБСЛУЖВАНЕ В

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ
- РАБОТНО ВРЕМЕ: 8.00ч. - 18.00ч.КОНСУЛТАЦИИ НА ГРАЖДАНИ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ

НА ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА СЪС СЛУЖИТЕЛИ В

АДМИНИСТРАЦИЯТА ОТ 9.00 ч. - 17.30 ч.АДРЕС:8600, гр.Ямбол, ул."Жорж Папазов" 18е-mail: region@yambol.government.bgБЕЗПЛАТЕН ТЕЛЕФОН ЗА ПОДАВАНЕ НА СИГНАЛИ - 080011911АНТИКОРУПЦИЯ- ПОДАВАНЕ НА СИГНАЛ•График за обследване на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях на територията на област Ямбол•График 2 за обследване на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съдържанията към тях на територията на област Ямбол•График 3 за обследване на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съдържанията към тях на територията на област Ямбол•График 4 за обследване на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съдържанията към тях на територията на област ЯмболХарта за правата на гражданина – клиент на Областна администрация - Ямбол

• Проект "Партньорство за развитие" по ОПАК

• Натура 2000

• Карта на Област Ямбол - административно делене, пътна инфраструктура, населени места

• Карта на релефа в Област Ямбол

• ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ЯМБОЛ ЗА ПОЛИТИКАТА ПО КАЧЕСТВО

2017-11-29 / С мисъл за бъдещето на Елхово


Категория: Областна администрация Ямбол


В град Елхово в изпълнение на Комуникационната стратегия на страната ни във връзка с предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, по инициатива на Областна администрация Ямбол се проведе среща с основен акцент популяризиране на 10-годишното ни членство в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС, което ще стартира от началото на идната година.Консенсус, конкурентноспособност, кохезия – трите приоритета на българското председателство на Съвета на ЕС бяха в основата на днешната дискусия в Елхово.


 


Срещата се проведе в новооткритата зала Елхово и на нея присъства г-н Димитър Иванов – областен управител на област Ямбол, г-н Николай Тончев – председател на ОбС-Елхово, г-н Петър Киров – кмет на Община Елхово, г-н Волен Дичев, заместник областен управител, общински съветници от ОбС-Елхово, ръководители на различни звена, жители и гости на Елхово.
Началото на срещата бе дадено от Вокална група Надежда, към ДГ "Надежда" – Елхово, чиито изпълнения приповдигнаха настроението в залата.


Димитър Иванов приветства присъстващите и добави, че Община Елхово е от положителните примери в областта по отношение на привличане на европейски средства и видима промяна на визията и живота в населените места.


Презентация посветена на 10 години България в Европейския съюз, както и на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз представи Волен Дичев.


По време на срещата кметът на община Елхово Петър Киров сподели, че постигнатите резултати в сферата на образованието, социалните услуги, инфраструктурата са и в следствие на съпричастността на партньорите ни в ЕС, чрез програмите, които осигуряват това финансиране.


„В нашата община няма населено място, в което да не са вложени европейски средства“, каза кметът на Елхово Петър Киров. За 10 години в ЕС постигнатото не е малко, очакването е от европейската солидарност в новия програмен период в общината да влязат още повече средства.


Целта на всички събития е, широката общественост да бъде информирана за ползите на България от членството в ЕС, да се провокира интереса на гражданите от различните населени места към темите, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., както и да се изградят механизми за ефективно партньорство на институции, организации и граждани за постигането на общонационални цели.


 

2017-11-24 / С почит към родното мястото на Стефан Караджа


Категория: Областна администрация Ямбол


Среща с децата на Стефан Караджово, с активните хора на Боляровското село и с възрастните хора организира областен управител на област Ямбол във връзка с предстоящото Председателство на Съвета на ЕС.
Мястото бе не случайно избрано, защото почитта към миналото, паметта за нашите национални герои и пазенето на традициите ни са това, което ни прави значими и в Европа. В началото на събитието малки и големи се поклониха пред паметника на Стефан Караджа. Последва откровен разговор за Европа, за нас като част от ЕС и за това което искаме да ни се случи като част от европейската общност. Разбира се и тук имаше прекрасен концерт на децата от едноименното училище и на фолклорни групи от читалището.

2017-11-23 / Зам.-министър Росица Димитрова представи в Ямбол стратегия за дългосрочна грижа за възрастни хора


Категория: Областна администрация Ямбол


Областна администрация Ямбол продължава активния диалог по наболелите демографски проблеми и търсенето на конкретни решения за областта. В тази връзка бе организиран регионален форум, посветен на социалната политика за възрастните хора, механизмите за партньорство, възможностите за подкрепа и развитие. В кръглата маса се включи и заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Форумът бе организиран в партньорство с Национален алианс за социална отговорност /НАСО/.
Представители на местната власт, институции на областно и общинско ниво, социални служби, НПО, фирми доставчици на услуги участваха активно в диалога с държавната власт.„Областна администрация е последователна във вниманието и усилията си по отношение демографското развитие на област Ямбол. През предходните два форума, които се проведоха през септември и октомври насочихме вниманието си върху демографската ситуация в областта. В днешната среща засягаме процеса на застаряване на населението, темата за грижата за възрастните хора и, конкретно – деинституционализацията на грижата за възрастните хора.“, каза при откриване на форума заместник областният управител Христо Колев.В Ямбол зам.-министър Димитрова представи готовия и предлаган за обсъждане първи Национален план на стратегия за дългосрочна грижа за възрастните хора или т.нар деинституционализация в сферата на грижата за възрастни. Планът касае периода 2018 -2021 година. Финансирането по него ще бъде по две оперативни програми „Региони в растеж“ и Развитие на човешките ресурси. Очакването е януари месец националният план да бъде приет от МС. „Това е балансиран план с основен акцент потребителите на този тип грижа, с акцент нуждите на възрастните хора и обгрижването им в тяхната обичайна среда“, това каза зам.-министър Димитрова.Застаряващо население и хронично боледуващи възрастни хора – това са два факта, които обуславят наличието и изпълнението на такъв национален план. Росица Димитрова не скри факта, че държавата на този етап е в дълг на хората с демеции, на възрастните с увреждания, към лицата с психически разстройства и те ще са приоритет в програмата. Ще бъдат изграждани нови домове за грижа. В целия този процес е много важна ролята на общините, които са бенифициенти по европейските програми, подчерта зам.-министър Димитрова.„Подкрепата на възрастните хора това е целта на държавата с новия план, това е целта и на местната власт. Работим заедно“, подчерта в края на дискусията зам.-министър Росица Димитрова.
 

2017-11-21 / Д.Иванов:Eвропейската солидарност е в ремонтираните читалища, в обновените училища, в инфраструктура


Категория: Областна администрация Ямбол


Поредната информационна среща в област Ямбол по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, организирана от областен управител, по Комуникационната стратегия на Българското правителство се проведе в най-голямото село на територията на област Ямбол – село Зимница, община Стралджа. Целта на срещите е популяризиране на 10-годишното ни членство в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС да достигне и до малките населени места.
С изложба зимничанска шевица и кулинарна "Вкусът на Зимница" започна събитието по Комуникационната стратегия за предстоящото Българско председателство. В присъствието на областния управител Димитър Иванов, заместник-кмета на община Стралджа Гроздан Иванов, кмета на село Зимница Милен Стамов, много зимничани бе представено 10 годишното членство на България в ЕС, постигнатото на регионално ниво с европейски средства и очакванията за европейското ни бъдеще. „За България предстоят от януари 2018г. 6 много важни месеца. Ще може да се докажем като лидер сред европейските държави, ще можем да представим страната си и всичко онова, с което се гордеем – културно и историческо наследство, туризъм и най-вече хората, това което сме ние. Имаме обаче до тогава време да видим какво направихме и какво получихме от Европа за 10 години, в които сме членове на Европейския съюз. Това е времето, в което формулираме нашите приоритети и нашите виждания за Европа, какво ние желаем да ни се случи като членове на съюза и какво ние можем да дадем на нашето европейско семейство.“, това каза Димитър Иванов пред жители и гости на село Зимница. Областният управител посочи конкретни примери от община Стралджа на проекти реализирани именно с европейски средства. „Eвропейската солидарност е в ремонтираните читалища, в обновените училища, в новото улично осветление, в инфраструктурата“, подчерта областният управител и изрази увереността си, че ръководството на община Стралджа работи усилено именно в посока привличане на повече европейско финансиране за обновяване на населените места и подобряване живота на хората.С вдъхновяващ концерт на самодейни състави при народно читалище „Възраждане“ с. Зимница завърши информационната среща. "Онова, което ни отличава и прави уникални в Европа е нашата духовна и материална култура. Тя е в носиите, тя е в шевицата, тя е в кулинарните произведения, тя е в танца и народната песен. Тя е и тук в Зимница", това каза областният управител в края на концерта в Зимница.2017-11-15 / Изпълнено обещание


Категория: Областна администрация Ямбол

Народният представител Волен Сидеров, областният управител Димитър Иванов и кметът на община Стралджа Атанас Киров прерязаха лентата на ремонтирания път в града.Няколко десетилетия 4 километровия участък минаващ през града не е ремонтиран, а в последните години е в окаяно състояние. Това е от първите реализирани обещания в региона. Народният представител и областният управител подчертаха бързата реакция на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, осигурените средства от държавния бюджет и бързо реализиран ремонт.


От новия вид на пътя най-щастливи са стралджанци, които от години искат ремонт на пътя."Когато от нашите съвместни усилия има резултат се чувствам щастлив", каза пред медиите Волен Сидеров.

2017-11-14 / Областният управител поиска от МС прехвърляне на 24 апартамента в Маломир на община „Тунджа“


Категория: Областна администрация Ямбол

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов изпрати мотивирано становище до Министерство на регионалното развитие и благоустройството с искане намиращите се в с. Маломир два жилищни блока, частна държавна собственост да бъдат прехвърлени в собственост на община „Тунджа“.Процедурата бе задействана след разговор с кмета на село Маломир  и изразено желание от страна на община „Тунджа“ да придобие имотите за социални нужди или за осигуряване на места за временно настаняване на пострадали при възникнали природни бедствия. Желанието на общината е подкрепено с решение на Общински съвет „Тунджа“.Областният управител също е изразил положително становище общината да придобие намиращите се в Маломир 24 апартамента. С оглед защита на държавния интерес бяха разгледани различни варианти и възможности за разпореждане с имотите държавна собственост, но областният управител счете за целесъобразно да бъдат предоставени от МС безвъзмездно на община „Тунджа“.На основание Закона за държавната собственост, със заповед на областния управител на област Ямбол, правото на управление върху имотите бе отнето преди това от Министерство на отбраната, като имоти с отпаднала необходимост.


 

2017-11-14 / Областният координационен механизъм по деинституционализация възстановява дейността си


Категория: Областна администрация Ямбол

Областният координационен механизъм по деинституционализация /ОКМД/ се събра на свое заседание в нов състав, с нов председател и нови координатори.От 2015 година на територията на област Ямбол Областният механизъм по деинституционализация действа и се изпълнява съвместно и в тясно сътрудничество с неправителствената организация „Надежда и домове за децата“ и във връзка с изпълнението на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в РБ“, Актуализиран план за действие 2016-2020 .Новият председател на ОКМД е главният секретар на Областна администрация Ямбол Павлина Пенева, новите координатори на „Надежда и домове за децата“ за област Ямбол са Марина Великова и Гергана Атанасова.На днешното заседание присъства и програмния координатор на „Надежда и домове за децата“ клон България Боряна Климентинова, която подчерта добрата свършена работа по механизма и модела по който продължава дейността насочена към деца от 0 до 3 години.Решаването на конкретни казуси, подкрепата за деца и семейства, реинтеграция… са част от целите на областния механизъм.Членовете на ОКМД се запознаха с приемната грижа, такава каквато е към момента на областно ниво. 31 са приемните семейства в областта. Това, което се очаква е до края на 2018 г. дома за деца от 0 до 3 години да бъде закрит. „Такива деца не трябва да бъдат в домове и за това работим всички ние“, каза още Б. Климентинова.


 

2017-11-08 / Стралджа празнува. Честит празник!


Категория: Областна администрация Ямбол

На Архангеловден празнува Община Стралджа.Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов и заместник областния управител Христо Колев бяха гости на празника.Домакинът на празника кметът на Стралджа Атанас Киров се обърна емоционално към гражданите на Стралджа.


Проявите, посветени на празника, започнаха с празнична литургия и благодарствен молебен в църквата „Св.Архангел Михаил”. Празникът на Стралджа се пренесе на площада, където тържествено бяха издигнати знамената на Република България, на общината и на ЕС, а Духов оркестър Ямбол отправи поздрав към жителите на общината.Жители и гости на Стралджа се поклониха пред паметника на загиналите на свободата на страната ни стралджанци.


След което започна тържествения концерт на народна композиция „Българска китка“ на площад „Демокрация“.


2017-11-02 / Д. Иванов: С помощта на европейско финансиране ще продължим да развиваме граничните райони


Категория: Областна администрация Ямбол

Д. Иванов: С помощта на европейско финансиране и с работата на  земеделските производители и животновъди ще продължи да се развиват граничните райони в областта

В Деня на народните будители – 1 ноември, в Болярово се проведе втората информационна среща по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Тя се организира от Областен управител на област Ямбол, по Комуникационната стретегия на Българското правителство и цели популяризиране на 10-годишното ни членство в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС да достигне до малките населени места, както и до отделните браншове в обществото. Освен приоритетите на Българското председателство акцент в срещата бе и тематична дискусия за подпомагане на земеделското производство и бизнес в граничните райони на Елхово и Болярово за устойчиво местно развитие.
На срещата присъства областният управител Димитър Иванов, Волен Дичев, заместник областен управител, Христо Христов - кмет на община Болярово, Борислава Цолова  и Павлина Дамянова - експерти в Министерство на земеделието, храните и горите, земеделци и животновъди от общините Елхово и Болярово. Модератор на срещата-дискусия бе Нели Кадиева - председател на Управителния съвет на МИГ-Елхово-Болярово.Областният управител Димитър Иванов благодари за интереса от страна за земеделските производители и животновъди, и напомни, че за България предстоят много важни 6 месеца в началото на идната календарна година. „Нашето земеделие се промени в тези 10 години членство в съюза коренно и това никой не може да го отрече. Без европейската солидарност през годините щеше да е изключително трудно да се развие както земеделието, така и общините, каза областният управител. Облика и на петте общини се променя с европейската солидарност. С вашата работа като животновъди и земеделски производители ще продължат да се променят и крайграничните райони и те ще стават все по привлекателни“, каза още Димитър Иванов.
В презентация  Волен Дичев представи  10 годишното членство на  България в ЕС и трите основни приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС – кохезия, конкурентноспособност, кохезия.Приносът на европейското финансиране и европейско членство подчерта и кметът на Болярово Христо Христов.Втората част на срещата бе посветана на дискусия за общата селскостопанска политика на евросъюза, за българските приоритети в сферата на земеделието след 2020 година, за исканията и проблемите на земеделските стопани от малките погранични райони.  Представителите на  Министерство на земеделието, храните и горите, от отдел Развитие на селските райони Борислава  Цолова и Павлина Дамянова запознаха  конкретно участниците в  срещата с предстоящите мерки, по които земеделците ще имат възможност да кандидатстват в този програмен период.
След края на събитието присъстващите земеделски производители имаха възможността да поставят своите въпроси, да споделят техният опит и проблеми, които срещат в работата, както и да поставят своите искания, които нашата страна да защитава в сферата на земеделието по време на Председателството на Съвета на ЕС. Едно от тях е специално отношение и внимание на държавата към граничните райони като Болярово и Елхово.