Вход за потребители              

2018-12-12 / Областна администрация – Габрово зае 7 място в Рейтинга на учещите администрации за 2018 г.


Категория: Областна администрация Габрово

Областна администрация – Габрово зае 7 място в Рейтинга на учещите администрации за 2018 г. Конкурсът е част от проект „Алтернативни на формалното обучение в държавната администрация“ на Института по публична администрация. Той стартира през есента на 2016 г, а кандидатстването се осъществява онлайн с въпросник за самооценка „Учеща ли е вашата организация?“. Областна администрация – Габрово участва в него за втора поредна година като полученият резултат е по-висок от международния стандарт за самооценка чрез въпросника "Учеща ли е Вашата организация". Това дава възможност на администрациите да установят своите силни и слаби страни по отношение на ученето на работното място, ангажирането на служителите, стимулиране на иновативното мислене, изграждането на мрежи за споделяне на опит и др.


През настоящето издание на конкурса над 60 централни и териториални администрации са заявили желание за участие в самооценката, която беше проведена през месец октомври. Това е сравнително нов инструмент, разработен през 2008 г., който все по-активно се прилага в организации от държавния и частния сектор в много страни по света.


Наградата получи заместник областният управител Росен Цветков на церемонията, която се проведе на 10.12.2018 г. в зала "Хармония" в Центъра за образование, наука и култура в София.

2018-12-03 / Мария Пенева уважи концерта, организиран от Общинското дружество на инвалидите – Габрово


Категория: Областна администрация Габрово

С тържествен концерт Общинското дружество на инвалидите – Габрово отбеляза Международния ден на хората с увреждания. С песни и рецитал членовете на дружеството обърнаха внимание върху важни за тях теми.


Да уважат събитието бяха народният представител Николай Сираков, заместник областният управител Мария Пенева, заместник – кметът Нела Рачевиц, представители на политически патрии, институции, приятели и гости. В навечерието на Рождество Христово бяха отправени благопожелания за здраве, кураж и сили за преодоляване на предизвикателствата, които животът поднася. Заместник областният управител Мария Пенева подчерта в изказването си, че всеки един от нас е индивидуалност – всеки е различен по себе си, всеки един има право да изразява себе си по различен начин. Затова най-важно е да има предпоставки да показваме най-доброто от нас без значение какви сме. „За съжаление все още има част от обществото ни, която среща затруднения в ежедневието си и има нужда от подкрепа. – сподели Пенева и допълни, че е хубаво, че всяка една от общините в региона ни предлагат социални услуги, които подпомагат живота на хората с увреждания, защото това е начин да изразяват себе си по-лесно. „Нека обаче това не е само грижа на държавата или общините, нека всеки от нас се замисли и бъде по-толерантен, човечен, нека имаме отношение към човека до нас.“ –призова още Мария Пенева.

2018-11-22 / Конкурс на тема „Моята Коледна мечта“


Категория: Областна администрация Габрово

По случай предстоящите Коледни празници Областен управител на област Габрово организира конкурс за детско есе на тема „Моята Коледна мечта“.


Участие в него могат да вземат всички ученици от 5, 6 и 7 клас на училищата в област Габрово. Есетата трябва да бъдат с максимален обем 1 страница, формат А4, като следва да бъдат надписани с трите имена на децата, клас, училище, град, телефон за връзка.


Творби се приемат в срок до 14 декември 2018 г. включително по поща или на място на адреса на Областна администрация: Габрово 5300, пл. „Възраждане“№ 5, както и по е-мейл: pr@gb.government.bg


Резултатите от конкурса ще бъдат обявени до 21 декември. Ще бъдат връчени три награди.

2018-11-21 / Посланикът на Република Чехия в България Душан Щраух се срещна с областния управител Невена Петкова


Категория: Областна администрация Габрово

Чешкият посланик Н.Пр. Душан Щраух се срещна с областния управител Невена Петкова. Тя представи пред дипломата особеностите на региона, икономическия облик, възможностите за туризъм и инвестиции и обясни, че се търсят различни начини за развитие, като една от приоритетните области за Габрово са високите технологии. Презентирани бяха фирмите, които очертават инудстриалния облик на област Габрово, Техническият университет и развойната дейност, която осъществява той. Широкият спектър от производства в региона и завоюваните постижения направиха силно впечатление на посланика, който беше категоричен, че Габрово има много какво да покаже.


Обсъдена беше възможността при следваща визита на Негово превъзходителство да се посетят на място различни фирми заедно със заместник – посленика и директора на Чешката агенция за подпомагане на търговията CzechTrade, за да се направят най-добри предложения за двустранни бизнес отношения.


Негово превъзходителство Душан Щраух разгледа и детската изложба „Моят безопасен път до училище“, разположена в сградата на Областната администрация, която представлява своеобразен апел към всички участници в движението да бъдат внимателни и толерантни на пътя.

2018-11-15 / Деца рисуваха на тема „Моят безопасен път до училище“


Категория: Областна администрация Габрово

Изложба с рисунки на деца на тема „Моят безопасен път до училище“ ще бъде открита на 16 ноември от 14:00 часа в Областна администрация – Габрово. Веднага след това е предвидена среща – разговор с началника на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР - Габрово, както и демонстрация по първа помощ от доброволците при БЧК. Проявата е част от мероприятията, предвидени от Областната комисия по безопасност на движение по пътищата по повод отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Денят е определен за такъв с решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005 г. От тогава всяка трета неделя от месец ноември се организират различни прояви, които целят да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби; да се отдаде необходимото на всички онези, които помагат при възникнало пътно-транспортно произшествие. Освен изложбата с детски рисунки, на 18 ноември ще бъде отслужена заупокойна молитва , а през следващата седмица във всички училища на територията на област Габрово ще бъде включена темата за безопасно движение по пътищата в часа на класа. С това Комисията цели отново да се привлече вниманието, както на децата, така и на възрастните към темата с пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи, на които са подложени всички участници в движението и да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото.<

2018-11-14 / Мария Пенева откри Деня на здравословното хранене и спорт


Категория: Областна администрация Габрово

За девета поредна година ученици от област Габрово участваха в инициатива посветена на здравословното хранене. Тя е израз на съвместните усилия на инситуции и организации да насърчат децата да мислят повече за храната, която ядат и за това колко важно е движението. Заместник областният управител Мария Пенева се включи в Деня на здравословно хранене и спорт като председател на журито, което имаше нелеката задача да оценява участниците в различните игри. Преди да започне същинската състезателна част, тя благодари на основните организатори - Европейски информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата, Регионално управление на образованието и Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“, които „поеха щафетата от Областна администрация и създадоха устойчивост на инициативата“, каквато по думите й няма в другите области. „Вярвам, че всичко което правим заедно има смисъл, а и данните показват точно това за последните няколко години.“ – каза още Мария Пенева и призова децата да се забавляват по време на игрите, но и да помнят всичко, което е включено в задачите, а след това заедно с техните родители да го приложат и на практика вкъщи.


В рамките на няколко часа 14 отбора от третокласници и четвъртокласници от цялата област се състезаваха да покажат кой е най-бърз, изпълнителен, прецизен, изобретателен. Под формата на образователни игри децата трябваше да приготвят здравословна салата като изберат продукти в рамките на точно определена сума, да се справят с пазаруването и да представят своята салата като напишат стъпка по стъпка нейното изпълнение. И докато едните демонстрираха своята спортна бързина и ловкост, другите бързаха да наредят първи различни пъзели със плодове и зеленчуци. Оказа се, че да си победител не е най-важното, защото награди имаше за всички, а по-важно за участници беше забавлението, новите запознанства и полезните неща, които научиха по време на тазгодишния Ден на здравословното хранене и спорт.

2018-11-09 / Нова инвестиция от 27 млн.лв в региона


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова беше гост на церемония по първа копка на обект “Производствена, складова и административна сгради“ на “Паралел” ЕАД в гр. Севлиево. След отслужения водосвет, областният управител приветства присъстващите на събитието и поздрави мениджърския екип на фирмата за непрекъснатия стремеж да се развиват, да разширяват произвоствения си капацитет и да покоряват нови пазари. Тя сподели, че всичко това се отразява положително като тенденция за целия регион, както и, че за нея като областен управител е изключителна чест да представя област Габрово с добрите примери като техния.„Инвестициите, които правите са инвестиции за бъдещето, помнете обаче, че в основата на всичко стои човешкият капитал. Затова наред с развитието на производството не спирайте да се грижите и за Вашите служители, за техните условия на труд. Направете така, че те да приемат своята работа като своя мисия.“ – допълни още Петкова и пожела на целия екип на “Паралел” здраве и упоритост, а следващата година да бъдат в топ 5 на най-големите компании в Габрово.


Инвестицията възлиза на 27 млн.лв, а на новата площадка от 50 000 кв.м ще бъдат изградени 26 500 кв.м закрити производствени площи, които ще включват: модерно оборудвано хале за разкрой и конфекция на полиуретанова пяна; помещения за разширяване на производството на изделия за сън, дома и сезонни; високо- технологично и складово стопанство за съхранение на полиуретанова пяна; втори напълно автоматизиран склад тип Radio Shuttle; съвременна административно-битова сграда; машини и оборудване от най-висок технологичен клас.
Планираното разширение предполага и разкриването на 200 нови работни места.


2018-11-08 / Областният управител участва в дискусия за промените в Закона за регионалното развитие


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова и главеният експерт „Регионално развитие“ в Областната администрация Мария Хубанова участваха в дискусия за промените в Закона за регионалното развитие /ЗРР/, водена от заместник - министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Участие са взели още Сергей Цветарски - председател на Националния статистически институт, проф. д-р арх. Веселина Троева - изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие, експерти от МРРБ, народни представители, областни управители от страната, представители на управляващите органи на оперативните програми, на Националното сдружение на общините в Република България, синдикални и работодателски организации, академичната и научната общност, неправителствени граждански организации и министерства.


Според заместник-регионалния министър с промените в ЗРР се дава възможност за нов тип регионална политика и нов подход към нея с цел развитие на регионите и вземането на решения за тях. Поради което е нужен диференциран подход за инвестиции, за да се насърчават характерните нужди на определен регион.


По време на срещата е станало ясно още, че с промените в Закона за регионалното развитие ще се намали броят на стратегическите документи, които в момента са над 400, но не са „облечени” с финансиране. Въвеждат се три основни нива за стратегически документи - национално, регионално и общинско ниво, като местните власти ще разработват план за интегрирано развитие на общината. По този повод Николова е коментирала, че целта е да има по-ясен ефект от инвестициите, защото на ниво регион трудно се постига ефекта на добавена стойност от проектите. „В момента част от населените места нямат достъп до европейско финансиране. За в бъдеще можем да преодоляваме тези „бели петна“ като даваме възможност за реализиране на общи проекти между общините и областите.“ – е допълнила още зам. – минситърът. Предвижда се и засилване на ролята на регионалните съвети за развитие, които като структура в момента са лишени в голяма степен от възможности за вземане на решения с влияние за инвестиции на регионално ниво. Обмисля се разширяване възможностите на съвета и дефиниране рамка за оценка и вземане на решения за инвестиции на регионално ниво, за определяне на източници за финансирането им.

2018-11-06 / Невена Петкова ще представя областта на Българо-азербайджански бизнес форум


Категория: Областна администрация Габрово

На 7 ноември областният управител Невена Петкова ще предстви региона по време на Българо-азербайджански бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
Форумът ще бъде открит от съпредседателите на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в лицето на министъра на енергетиката на Република България г-жа Теменужка Петкова и министъра на селското стопанство на Република Азербайджан г-н Инам Керимов.
Участие в официалната част ще вземат представители на българските институции, ангажирани с насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Очаква се посещение и на официална делегация от Република Азербайджан, придружена от бизнес делегация от компании с дейност в сферата на хранително-вкусовата промишленост, машиностроене, енергетика и други сектори от общ интерес. Целта на тяхната визита в България е да бъдат установени трайни отношения, основани на взаимноизгодно сътрудничество.


https://www.sme.government.bg/uploads/2018/10/Agenda_BG-05-11-2018.pdf


alt

2018-11-01 / Последното от поредицата културно-информационни събития, които Областна администрация – Габрово


Категория: Областна администрация Габрово

Последното от поредицата културно-информационни събития, които Областна администрация – Габрово инициира за отбелязване приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста, ще се проведе този петък в Севлиево. Гражданите и гостите на града ще могат да гледат безплатно филма на Иван Ничев „Българска рапсодия“ от 16ч. в киносалона на Народно читалище „Развитие“ - съорганизатор на събитието. Кино-лентата представя романтичната история между младежи в контекста на едно от най-трудните времена в човешката история. Филмът е с номинация за Оскар в категория „чуждоезичен филм“. От 18.30 ч. в голямата зала на читалището е предвиден и концерт на деца и самодейци. Припомняме, че през последния месец бяха проведени четири съвместни инициативи по случай 75 годишнината от спасяването на българските евреи с читалища от Трявна, Габрово, с. Царева ливада и с. Сенник. На тях бе представена документалната фотоизложба „1943. Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“, която в снимки и документи разказва за спасяването на хиляди човешки животи по време на Втората световна война. Поредицата събития по темата за Холокоста се организира в изпълнение на Комуниационната стратегия на Република България за Европейския съюз.