Вход за потребители              

2018-08-08 / Стартира второто за тази година проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила


Категория: Областна администрация Габрово

От началото на август 2018 г. Агенцията по заетостта стартира второто за тази година проучване сред работодателите за потребностите им от работна сила. То се провежда съгласно чл.10, ал.2 от Закона за насърчаване на заетостта два пъти в годината със съдействието на Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те административни области в страната. По този повод заместник областният управител Мария Пенева проведе работна среща с представителите на работодателските организации, синдикати и Бюрото по труда. Уточнени бяха детайли, свързани с предвидените дейности, както и разпределени отговорности за това анкетното проучване да бъде проведено отговорно и качествено. Пенева призова работодателите да се включат активно в проучването, защото това ще даде полезна информация на всички участници в трудовия пазар, както и насоки за развитието на работната сила.


В периода до 17 септември 2018 г. работодателите отново могат директно в on-line анкетен формуляр да посочат обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от тях кадри. Целенасочено анкетиране ще се проведе сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др. За региона на Габрово са определени 136 на брой фирми. Целта е да се получи информация за търсените от бизнеса през следващите 12 месеца професии, компетентности и умения на работната сила. Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри, професионални направления или области на висшето и средното образование.


Анкетният формуляр може да се намери и попълни на сайта на Агенцията по заетостта, в рубриката „Проучване за потребностите от работа сила” или да се отвори тук:


През февруари 2018 г. се проведе пилотно първото проучване на потребностите от кадри. В него се включиха на доброволен принцип 5012 различни по вид, икономическа дейност и големина фирми и организации от публичния, частния и неправителствения сектор. Резултатите от проучването най-общо показаха, че в краткосрочен (през следващите 6 месеца) и средносрочен план (след 3-5 години) българските работодатели ще продължат да търсят средно- и висококвалифициран персонал, в т.ч. икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи и др. Подробна информация за първото анкетното проучване е публикувана на сайта на Агенцията по заетостта в рубриката „Проучване за потребностите от работа сила”.

2018-07-31 / Невена Петкова участва в кръгла маса за представяне на проект "Сподели България"


Категория: Областна администрация Габрово

12 винено-кулинарни дестинации бяха представени днес в Габрово от заместник – министъра на туризма Ирена Георгиева.Кръглата маса е втори етап от реализацията на съвместната инициатива, по която работят Министерството на туризма и Министерството на земеделието храните и горите. В срещата участваха и инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, Невена Петкова, областен управител на област Габрово, Нела Рачевиц, заместник - кмет на община Габрово, както и представители на туристическия и земеделския бранш.


Областният управител Невена Петкова приветства участниците в срещата и подчерта, че област Габрово има сериозен потенциал, за да е част от този проект. Тя припомни, че в началото на годината обединени Областната администрация и кметовете на четирите общини изразиха своето становища относно представен идеен проект на „Сподели България“, в който област Габрово не е била включена. „Развитието на туризма чрез рационално използване на природни дадености, културно-историческо наследство и традиции е приоритет заложен в Областната стратегия за развитие на област Габрово и плановете на четирите общини Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново.“ – допълни още Петкова като изброи редица дадености, които са привлекателни за туристите. „Имаме потенциал, който считам, че трябва още повече да разгърнем и да работим всички заедно в една посока, а именно рекламирането и популяризирането на област Габрово. Вярвам, че това може да се случи и чрез инициативата „Сподели България“.- допълни още в изказването си областният управител.


Целта на инициативата е страната да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, а туристите да се насочат към вътрешността й, а не само да посещават предимно зимните и морски курорти. Броят на винено-кулинарните дестинации не е избран случайно, те са 12 - колкото са месеците в годината. Обхващат над 50 общини и над 100 туристически обакта. Фокусът на срещата днес беше една от най-дългите дестинации по проекта, която преминава през 7 общини наречена „Стари столици“ - Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Плиска, Велики Преслав, Габрово. В нея са включени и 13 туристически обекта - историческите хълмове Царевец и Трапезица, Арбанаси, Хотнишка екопътека, Еменска екопътека, Даскалоливницата – Елена, Славейковото училище – Търговище, Шуменска крепост, Мадарският конник, Осмарски скални манастири, Ханкрумски скални манастири, Плиска, Велики Преслав и Никополис ад Иструм.

2018-07-30 / Откриване на статуята „Преклонение” в гр. Плачковци


Категория: Областна администрация Габрово

Заместник областният управител Мария Пенева присъства на откриването на статуята „Преклонение” в гр. Плачковци. Тя символизира изпращането на православните воини за освобождението на България в прехода Шипка – Шейново. Заедно с кмета на община Трявна Дончо Захариев и на кметство Плачковци Борислав Борисов поднесоха цветя пред образа на Света Олга. А защо статуята изобразява именно Света Олга? Според историята Света равноапостолна княгиня Елена, е внучка на Свети цар Борис І – Михаил, покръстител на българите, племенница на цар Симеон Велики, съпруга на княз Игор, наречена от русите Олга. Тя успява да постави началото на покръстването на целия народ на Киевска Рус.


Идеята за този монумент е на Тихомир Славов отпреди година, когато е решено да има знак по пътя, по който са вървели българските опълченци и руските воини по Тревненските проходи към Шипка, а именно в гр. Плачковци. Статуята се състои от две части и е изработена от врачански камък и изваяна от Иван Симеонов на 17 г. от професионалната гимназия в с. Кунино, а дарителя на камъка е Димитър Иванов.

2018-07-30 / Тържествено освещаване на храм в с. Дебел Дял


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова присъства на тържествено освещаване на първия до този момент храм в с. Дебел Дял. Църквата носи името на последния български светец Лазар Дебеделски, който е родом от там. Църковното тържество, което събра десетки миряни, започне рано сутринта с Утреня. След освещаването на храма от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий беше извършена и Божествена Света Литургия. За всички присъстващи Кметското наместничество в Дебел дял беше приготвило курбан за здраве и спасение.
За построявнате на храма се заговаря още през 2007 година, когато хората от селото решават, че там трябва да има такъв на имате на светеца. Сформиран е инициативен комитет с фонд”Свети Лазар Български Дебелдялски”. Построен е благодарение на дарения на родолюбиви българи и фирми от Габрово и страната.
Свети мъченик Лазар Български е един от последните български светци. Още като момче той заминава за Мала Азия, където бил нает за овчар. Бил винаги с твърдата Христова вяра и това предизвикало омраза у един турски ага, който го хвърлил в тъмница. Започнали дълги изтезания или да приеме турската вяра, или да бъде обезглавен. Жигосвали го с нажежени железа по цялото тяло, нажежен бакърен тас поставяли върху главата му и обгорили езика му, но вярата си не предал. Неверниците се страхували да поставят въжето на шията на Лазар и заставили християни да сторят това, но той ги спасил и сам метнал примката около шията си на 23 април 1802 год.- 28 – годишен. За Свети мъченик Лазар било написано житие и съставена служба, които според описа на проф. Иван Шишманов се намирали в частната библиотека на йеромонах Неофит Рилски. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса на Рилския манастир “Свети Архангели”, където е означено и родното му място- Дебел дял.Още много документи сочат Свети Лазар като светец и над мощите му ставали чудеса.

2018-07-24 / „Осинови паметник“ се реализира и през настоящата година


Категория: Областна администрация Габрово

Ученици от училищата от област Габрово и тази година се включиха в инициативата „Осинови паметник”, която е съпътстваща Националното честване «Шипченската епопея». Организира се от Областна администрация - Габрово в партньорство с РУО – Габрово и е насочена към познаване и опазване на историческите старини, не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности. Основната цел е непрекъсната грижа към всички исторически паметници с оглед съхранение на българската родова памет, обхващане паметниците от Руско-турската война 1877-1878 г. обогатяване познанието за историческите събития в съответния регион, личностите и историческия им принос за България; засилване интереса на учениците към културното наследство. В навечерието на тържествата през август учениците проучваха историческите събития около Руско - турската освободителна война и героичните Шипченски боеве, почистваха и озеленяваха районите около паметниците и засвидетелстваха своята почит. В рамките на инициативата участниците в нея посетиха и проведоха открити уроци в Регионален държавен архив – Габрово, както и Регионалнен исторически музей – Габрово. Проведени са училищни конкурси за есета, рисунки и презентации посветени на 141 годишнина от Шипченската епопея и други значими събития от Руско-турската война 1877-1878 г


maia@rositza.com,
minkd@mail.bg
100vesti@stovesti.info
geleva@abv.bg,
pr_news@prkernel.com,
info@rositza.com,
razvitie@nat.bg,
kanal_fokus@abv.bg
radiosevlievo@yahoo.com,

2018-07-23 / Петкова участва в обсъждането на Концепция на закон за преброяването


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова и главният секретар на Областната администрация Веселин Радков участваха в регионална среща за обсъждане на Концепция на закон за преброяването. Инициатор на срещата е Националният статистически институт. По-ранната подготовка за преброяването стартира с разработване на Концепция на национален закон и предварителна цялостна оценка на въздействието. Целта на форума, който се проведе днес във Велико Търново, е всички заинтересовани страни в процеса да дадат становища и коментари по Концепцията.


Преброяването ще се състои през 2021 г., като годината е еднаква за всички държави - членки на ЕС, и е определена в Регламент (ЕС) 2017/712 на Комисията за определяне на референтната година и програмата за статистическите данни и за метаданните за преброяването на населението и жилищния фонд. То ще се проведе в изпълнение на ангажиментите на Република България по Регламент (ЕО) № 763/2008 на Европейския парламент и на Съвета относно преброяването на населението и жилищния фонд.


Преброяването е най-голямото изчерпателно статистическо изследване и осигурява качествена, детайлна и съпоставима на европейско ниво информация за броя и структурите на населението, както и за основни социално-икономически характеристики на лицата. То е и единственият изчерпателен източник на информация за броя и характеристиките на сградния и жилищния фонд, както и за броя, структурата и жилищните условия на домакинствата в страната.

2018-07-23 / Google и SoftUni Digital ви канят на безплатно дигитално обучание „Дигитален гараж“


Категория: Областна администрация Габрово

На 24 юли в Ритуалната зала на Община Габрово от 17:30 часа до 19:00 часа ще се проведе семинар и индивидуално обучение с фокус върху възможностите, които дигиталният свят предоставя. Трейнърите ще обучават представители на малки и средно големи фирми, както и всички желаещи да обогатят дигиталните си умения в използването на онлайн инструменти за растеж. Или иначе казано може да научите как да разраствате бизнеса си онлайн, следвайки собственото си темпо чрез гъвкави и персонализирани уроци. Кампанията на Google стартира в България през май 2018 и ще продължи до края на 2018 г.


Платформата „Дигитален гараж“ е one-stop shop, където потребителите могат да се възползват от безплатни уроци за всичко – от това как се изгражда присъствие онлайн, до маркетинг в социалните медии или използване на възможностите на мобилните телефони за привличане на повече клиенти, както и много повече. Те могат да избират темите, за които искат да научат още, или да завършат целия онлайн курс и да получат сертификат от Google и IAB Europe.


Ако се питате защо онлайн присъствието е толкова важно за малките и средни бизнеси ето няколко статистически факта, които биха могли да ви насочат към отговора.


· 70% от хората в България използват интернет за лични цели


· 55 % от хората в България използват смартфон


· 48 % от хората в България, които изпалзват интернет, пазаруват онлайн


· 56% от хората в България, които ползват интернет, сравняват услуги и продукти онлайн преди покупка


Ако считате, че семинарът ще бъде полезен за вас и вашата фирма заповядайте на 24 юли от от 17.30 до 19.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово

2018-07-23 / 140 години от основаването на Българската армия


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова и Заместник областният управител Мария Пенева се включиха в мероприятията, посветени на 140 години от основаването на Българската армия. В Габрово Невена Петкова присъства на лекция-беседа на д-р по Военна история Богдан Андреев на тема: „Развитие на сухопътните войски“. В Дряново на площад Освобождение бяха поднесени венци и цветя пред паметник на падналите през войните дряновци. Слово произнесе зам.-областният управител Мария Пенева, която подчерта че не само големите годишнини са времето, в което трябва да си припомняме за спечелените битки и приноса на българската армия във важни за съдбата не само на България но и ма Европа сражения. “В този ден, когато тук отбелязваме тази годишнина бих приканила смирено да коленичим, за да почетем паметта на хилядите знайни и незнайни войни, отдали живота си за обединението, независимостта и свободата на нашата страна.”- каза още Пенева и допълни, че нашите военни сили неведнъж са показвали на какво са способни и са заслужили уважението към тях и от международни партньори. “Макар и в труден момент те успяват да поддържат българския дух, да издигат авторитета на страната ни, да гарантират националната сигурност и да участват равностойно в международни мисии.”- подчерта в словото си още Мария Пенева и пожелава “да знаем и помним славните български победи от историята ни, но и да си пожелаем свят без войни и насилие.” По-късно тя беше гост и на официалната церемония по откриване на „Алея на Българската войнска слава“, която включва 25 плочи, представящи в резюме най-големите победи на Българската армия в Националноосвободителната война, Първата и Втората Световна война, и Балканските войни.

2018-07-20 / Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание


Категория: Областна администрация Габрово

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание под председателството на заместник областния управител Мария Пенева. Обсъждани бяха общинските програми за подобряване на безопасността на движението по пътищата на територията на Област Габрово за 2018/2019 г; информационни кампании по темата, както и включването на училищата в различни мероприятия. От програмите на четирите общини за 2018/2019 г. става ясно, че за цитирания период се работи за предотвратяване на ПТП в населените места в две направления: от една страна поддържане, рехабилитация и изграждане на нова транспортна инфраструктура, а от друга - информираност на населението, обучителни програми за деца и ученици, свързани с безопасността на движение. Конкретно бяха коментирани и всички дейности, които ще се извършат, както и проектике, които се реализират към момента в това направление.


За периода 2018/2019 г. ОД на МВР – Габрово организира традиционните акции и кампании:„Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“; „Безопасно лято“ за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месец; „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ и Ден на превенцията; Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2018“; Кампания, свързана със студентския празник – 8 декември. Реализирани ще бъдат и традиционни акции с партньори и европартньори. Кампаниите на Регионалното управление по образованието – Габрово включват практически занаятия; беседи с учениците; изнасяне на актуални данни на броя на жертвите от ПТП (особено внимание се отделя на децата жертви на ПТП); представяне на учебен филм „Младата Европа”; информационни уроци за учениците – I и II клас – „Моят безопасен път до училище”; конкурси за рисунки и есе; състезание по приложно колоездене; изготвяне на презентации, информационни табла; провеждане не тренинги, беседи и дискусии в часовете по „Безопасност на движението по пътищата”, в които учениците от V, VI и VII клас ще бъдат запознати с правата и задълженията на учениците като пешеходци и участници в движението.


Зам.-областният управител Мария Пенева внесе предложение към сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Габрово, когато има констатирано ПТП и виждат липсваща вертикална или хоризонтална пътна маркировка или избояла растителност, да съобщават своевременно на компетентните органи на територията на област Габрово, както и на Председателя на областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

2018-07-19 / Министър Нанков посети Габрово, където откри обекти по ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 г. и инспектира изпълнението на големи инфраструктурни проекти


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова присъства на церемония по откриване на обекти по проект „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“ на обща стойност 11 138 023,59 лв. Проектът за обновяване на градската среда включва кръгово кръстовище на Шиваров мост, нова Източна градска улица и обновен и реконструиран парк на Колелото. Обектите бяха официално открити от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кмета на община Габрово Таня Христова в присъствието на евродепутата Андрей Новаков, народните представители Иглика Иванова – Събева и Николай Сираков, председателя на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, заместник – кметова, гости от съседни общини и граждани. Ново дръвче – явор, беше засадено в парка на Колелото от кмета и министъра с помощта на деца от ДГ „Явор“- Габрово.


По време на визитата си в Габрово министърът на регионалното развитие, придружено от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов – член на УС на агенцията, посети обхода на Габрово и се запозна на място с изпълнението на дейностите. Според Нанков проектът е грандиозен не само за Габрово, но и за Северна България. По отношение на тунела под Шипка министърът съобщи, че разработката на идейния проект вече е приета на експертен съвет в МРРБ като се разглеждат различни варианти за финансиране. Направена беше и инспекция на хода на рехабилитацията на пътя Габрово – Севлиево - лот 11 и 12 по ОП „Региони в растеж“, където крайният срок за приключване е лятото на 2019-та година.