Вход за потребители              

2017-10-14 / Областният управител Невена Петкова и нейния заместник Росен Цветков – гости на тържествата в Севлиево


Категория: Областна администрация Габрово

С водосвет за здраве и официално издигане знамето на Севлиево започнаха празниците на града. На церемонията присъстваха областният управител Невена Петкова и заместник областният управител Росен Цветков, народният представител Иглика Събева, евродепутатът Илхан Кичюк, председателят на Общински съвет – Севлиево Здравка Лалева,заместник – кметове, общински съветници, жители и гости на града. Под звуците на химна на Република България заслужили ученици от севлиевски училища имаха честта да издигнат знамената пред сградата на общината. Веднага след това бяха връчени почетните отличия на Севлиево. По време на тържествената сесия на Общинския съвет областният управител Невена Петкова отправи приветствие и пожела просперитет за града, мир и спокойствие. „Празникът за всички нас е времето, в което ни завладяват положителни емоции, време, което ни изпълва с гордост и респект пред историята и пред всички онези, допринесли за съхранение на севлиевския дух. Днес наша е отговорността за развитието на града – на институции, бизнеса, и преди всичко - на хората, защото един град е такъв, какъвто са неговите жители. Разбирателството между местната и държавна власт и различните проекти са инструментът, с който можем да постигнем значими за развитието резултати, но как ще бъдат използвани те – зависи само от гражданите. Като част от този град и като представляващ институцията Областен управител мога да заявя, че в мое лице всички Вие имате партньор, ангажиран с проблемите и радостите, които ви вълнуват. От своя страна аз разчитам на опита, професионализъм и отдадеността на местната власт в работата й за добруването на хората от община Севлиево.“ – подчерта в словото си Невена Петкова и допълни: „На всички онези, които работят за доброто на нашия град пожелавам да запазят енергията, с която работят, да продължават да изпълняват все така отговорно своите ангажименти към хората и да не забравят, че всичко, което правят днес, ще остане за идните поколения.“


На днешното заседание Общински съвет – Севлиево удостои посмъртно със званието„Почетен гражданин на град Севлиево“ генерал Стефан Нерезов. За заслуги в различни обществени и социални дейности „Почетен знак - Севлиево“ получиха: Ярослав Дончев -директор на „Идеал Стандарт - Видима“ АД, евродепутатът Илхан Кючюк, Момчил Кънев - управител на фирма „Никипласт-М“ ООД, преподавателят по физическо възпитание и спорт Стефан Кацарски, Стоянка Ботева - председател на сдружение „Надежда – 2001“ и Радка Грозева от НЧ „Развитие – 1870“.

2017-10-13 / Областният управител откри изложба с изделия, създадени от незрящи хора


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова откри изложа в Клуба на съюза на слепите в Габрово посветена на Международния ден за безопасност на слепите – 15 октомври. „Експозицията представя жанрове и техники, впечатляваща феерия от цветове и форми, естетика и функционалност“ – каза Стефка Пенчева, председател на регионалната организация на слепите, която осъществява дейност на територията на три области – Габрово, Велико Търново и Ловеч. Тя представи експозицията от изделия, изработени от незрящи хора и сподели пред гостите, че идеята за тази изложба всъщност е била на областния управител на Габрово Невена Петкова, която виждайки част от произведенията, изложени по време на проведения Балкански форум за незрящи младежи преди няколко седмици в Дряново е предложила да бъдат показани и в областния град. По време на откриването на изложбата Невена Петкова сподели, че освен за възможностите за реализация, за която всички институциите трябва да създават условия да се случва, с младежите е говорила и за онзи скрития, вътрешен потенциал, който всеки един от нас притежава. „Мисля, че днес всички ние ще се убедим, че такъв има. И аз искам ние, хората, да го виждаме по-често, да направим така, че да не сме „слепи“ за хората с увреждания, да не сме „слепи“ за хората, които понякога имат нужда само от нашето внимание и добра дума. Пожелавам си днес тази уникална изложба да отвори очите ни към добро мислене, за да ни се случва.“ – каза в обръщението си областният управител на Габрово и отправи своите поздрави по случай Международния ден на белия бастун - 15 октомври, който освен празник е ден за размисъл – как обществото приема незрящите като група в неравностойно положение и премахване бариерите при общуване с тях. „В ден като днешния, вие всъщност напомняте, че сте хора като всички останали, които се нуждаят от малко повече внимание и топлота.“ – каза още Петкова с пожелание към членовете на Регионалната организация в Габрово да бъдат все така заедно, креативни и да продължават да провокират доброто у хората, за да може по този начин и обществото ни да става по – добро.


Изложбата ще гостува в Габрово до края на този месец и всеки, който има желание може да посети артгалерията на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни лица с увреждания /Клуба на съюза на слепите в Габрово/ на ул. „Пенчо Постомпиров“ № 19, където ще види изделия от естествени материали – кожа, дърво, текстил и хартия. Експозицията предлага още гривни, гердани, колиета, броеници, бутикови изделия по ръчно плетиво – блузи, шалове, терлици, всички те приковаващи вниманието с прецизност и сложност на изпълнението.

2017-10-12 / Боряна, Габриела и Бранимир от ПГИ „Рачо Стоянов“ бяха „Мениджъри за един ден“ в Областната администрация


Категория: Областна администрация Габрово

„Следвайте пътя си, бъдете успешни и реализирайте мечтите и целите си!“ – това пожелаха областният управител Невена Петкова и нейните заместници – Мария Пенева и Росен Цветков на учениците, които днес седнаха на техните столове в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“. Оказа се, че да ръководиш администрацията и да си областен управител „никак не е лесно“ и е „много отговорна задача“ – споделиха деветокласниците Боряна, Габриела и Бранимир. В рамките на деня те имаха възможност да се запознаят с правомощията на областния управител, комисиите и съветите, които функционират. Направиха предложение да бъдат поставени мантинели за мотористи, което да бъде обсъдено по време на заседание на комисията по безопасност на движението по пътищата. Разбраха как работи деловодната система и на практика какво означава обслужване „на едно гише“. С експерт от „Регионално развитие“ учениците разработиха проектно предложение във връзка с отбелязване Международния ден на доброволеца – 5 декември. Преди да получат задължителните сертификати за участие в инициативата гимназистите споделиха своите виждания по въпроси, които ги вълнуват като учебни програми, учители, възможности и перспективи пред тях. С областния управител разговаряха и за предизвикателствата на нашата област като демографско развитие, млади хора, реализация. Ръководството на Областна администрация сподели пред младите си „заместници“, че обществото ни има нужда от млади и образовани хора, с будно мислене и мотивирани да успяват, те от своя страна благодариха за вниманието, което им е оказано и дори предложиха подобни срещи и разговори между представители на институции бизнес и училища да продължат, защото ще бъдат от полза за кариерното ориентиране на учениците.

2017-10-10 / Дневният център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово – на 10 години


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова заедно със заместник областния управител Мария Пенева бяха гости на тържество по повод 10 годишния юбилей на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания Габрово. В поздрава си към всички ползватели на Дома, гости и приятели Невена Петкова пожела най-вече щастие, а

2017-10-06 / И в община Севлиево вече функционира Дневен център за възрастни хора с увреждания


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова присъства на тържествено откриване на Дневен център за възрастни хора с увреждания „Добрина“ в община Севлиево. Центърът се реализира по проект по Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси» 2014-2020 година, съфинансиран от Европейски съюз чрез Европейския социален фонд на обща стойност 391 128.00 лв. Водеща организация по проекта е Сдружение „Социална подкрепа и информация“, а партньор – Община Севлиево.


Дневният център в гр. Севлиево ще предоставя социална услуга, която създава условия за цялостно обслужване на потребителите през деня, свързана с предоставяне на храна, задоволяване на ежедневните здравни, образователни и рехабилитационни потребности, както и на потребностите от организация на свободното време и личните контакти. Проектът предвижда в началото на предоставянето на услугата психолог и социален работник да проведат разговори с всеки един от потребителите на Дневния център и да бъдат изготвени индивидуални планове за работа. Въз основа на тях ще се изготви и групов план за работа.

2017-10-06 / Областният управител получи уникален персонален код за достъп до електронното си досие в НЗОК


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова получи днес своя уникален персонален код за достъп до електронното си досие в НЗОК от директора на Районната здравноосигурителна каса Захари Дошков. Той обясни какво представлява това досие и какви са предимствата гражданите да имат електронен достъп до своя здравен статус. Дошков подчерта, че процедурата е напълно безплатна и отнема само няколко минути. След като получи своя уникален код Невена Петкова на практика проследи в системата отразеното в медицинското си досие и сподели, че това е добра възможност за хората освен да следят здравословното си състояние и да осъществяват контрол. Това коментира и директорът на здравната каса в Габрово и допълни, че направеното е една от първите стъпки към електронното здравеопазване макар и да има още много какво да се случи в това направление.


„Електронните услуги, които се въвеждат целят единствено улеснение на гражданите и пестене на тяхното време. Достъпът, който ни предоставя този уникален персонален код освен, че ни дава пълна информация показва и отношението ни към собственото ни здраве.“ – каза областният управител Невена Петкова и призова всички служители в Областна администрация, териториални структури, граждани да отделят няколко минути от своето време и да се възползват от предоставеното им възможност.


Код за достъп до системата може да получи всеки след предоставяне на документ за самоличност на място в РЗОК Габрово, или нейните общински офиси в градовете – Севлиево, Дряново и Трявна.

2017-10-05 / Областният управител Невена Петкова се включи в Есенната работна среща на Координационния съвет за учене през целия живот


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова се включи в Есенната работна среща на Координационния съвет за учене през целия живот, в рамките на Националните дни за учене през целия живот. Те се провеждат в Русе от 4 до 6 октомври 2017 г. и са част от общоевропейските усилия за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни, както и за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 – 2020 година.


Старт на събитието даде заместник – министъра на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, по време на концерт-спектакъл. Връчени бяха и Годишните награди за принос в развитието на сектора за учене на възрастни за 2017 г., като областният управител на Габрово отличи заслужилия в категория „Неправителствена организация“.


В програмата е включено изложение на институциите за образование и обучение на възрастни, атрактивно представяне на придобитите умения от възрастни обучаеми по различни професии, национален форум за обсъждане на напредъка в сектора и формулиране на решения за подобряване на състоянието му, популяризиране на Eлектронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE) и др.


Дните се организират в рамките на проект „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни“, който се изпълнява от Министерството на образованието и науката с финансовата подкрепа на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм+“.

2017-10-03 / Областният съвет за превенция и противодействие на корупцията започва информационна кампания сред младите


Категория: Областна администрация Габрово

Областният съвет за превенция и противодействие на корупцията /ОСППК/ започва информационна кампания сред младите. Това стана ясно по време на проведеното заседание на съвета под председателството на заместник областния управител Росен Цветков. Една от мерките, които предизвика дискусия сред членовете бе предложението за срещи с ученици и студенти, с които да се обсъждат въпроси като „Какво е корупция и как можем да й противодействаме?“ „Считам, че превантивната роля, която имаме в този съвет, трябва да започне от младите хора. Живеем в демократично общество, но все още има липса на информация в това направление.“ – заяви Росен Цветков и допълни, че най-важното е изграждането на доверие в обществото, а липсата на сигнали може да подскаже само, че то все още не вярва достатъчно на институциите. Според него трябва да се чува гласа на младите хора, които често пъти могат да дадат много по - интересни и различните мнения дори и предложения, които биха могли да се включат в работата на този съвет.


Предложението за информационните срещи беше подкрепено от всички представители на институции, които членуват в Съвета. За това се сформира и малка работна група, която ще включва председателя и секретаря на ОСППК и по един представител от РУО и ОД на МВР. Те ще подготвят темите и материалите за срещите, а резултатите ще се обсъждат по време на заседания. Ще бъдат подготвени и анкетни карти, които ще се попълват от различните институции на територията на област Габрово.

2017-10-02 / Областният управител се поклони пред гроба на Васил Априлов


Категория: Областна администрация Габрово

Областният и заместник областният управител уважиха възпоменателното тържество по повод 170 години от смъртта на Васил Априлов и 120 години от пренасяне тленните останки на Благодетеля от Галац в Габрово.“Като възпитаник на Априловото школо и човек, който завинаги ще помни завета на неговия благодетел считам за мой дълг да бъде днес на това място. Вярвам в неговия поход към знание, всеотдайност и добродетелност.“ – каза Невена Петкова след церемонията по поднасяне на цветя на гроба на Априлов. Веднага след това Национален музей на образованието и Национална Априловска гимназия представиха съвместно тържество за живота и делото на благодетеля, което продължи с фотодокументална изложба и тематично подредени витрини в арт коридора на НМО. По този повод директора на музея Мая Карагьозова представи своя идея за експозиция на открито „Алея на знанието“. Този проект се състои от информационни табла, ситуирани в дворното пространство на Национална Априловска гимназия и Национален музей на образованието, които да бъдат динамични и отворени към партньорите на музея, но така също да бъдат израз на европейските тенденции за експониране и социализиране на културно наследство в публичното пространство.


Цветя в знак на признателност по време на възпоменателното честването поднесоха още председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, зам. - кметът на Община Габрово Нела Рачевиц, представители на политически партии, културни и неправителствени организации, учители и ученици.

2017-09-29 / "КАК ЩЕ ГИ СМАЕМ ЕВРОПЕЙЦИТЕ“ - така започнаха културно-информационните събития в област Габрово по повод Българското председателство на Съвета на ЕС 2018


Категория: Областна администрация Габрово

Първото събитие във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС в област Габрово организира НЧ "Христо Ботев 2008" в с. Гарван.


В центъра на дискусията по повод 10-годишнината на читалището и 10-годишнината от членството на България в ЕС бяха въпросите „ Кое е по-сладко