Вход за потребители              

2019-10-18 / Пристигнаха бюлетините за предстоящите а изборите


Категория: Областна администрация Габрово

В Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово. Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община. За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново - 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

2019-10-16 / Областният управител и Почетния консул Вили ван Импе засадиха дърво на приятелството в чест на отношенията между Габрово и Аалст


Категория: Областна администрация Габрово

От днес на площад Марсел дьо Бископ в Габрово има „Дърво на приятелството“, символ на отношенията между Габрово и Аалст, Белгия, и защото отношенията вече са далеч от протоколните, дипломатически и политически дърветата са много повече от едно. Корените на първото бяха посадени от Почетен консул на Република България в Кралство Белгия и дългогодишен приятел на Габрово Вили ВИмпе и Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“. Последваха ги посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Франсоа Бонтан; извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Н.Пр. Мая Добрева; областният управител Невена Петкова; изпълняващият длъжността кмет на Община Габрово Нела Рачевиц; Лена Георгиева, председател на Общински съвет Габрово; заместник – кметът Николай Меразчиев заедно с представители от Дневния център за възрастни с увреждания. Церемонията съвпада с отбелязването на 140 години дипломатически отношения между България и Белгия. А поводът за посещението на дипломатите в Габрово е официално предаване на мобилен дефибрилатор на Община Габрово от Фондация „Хора в помощ на Габрово“. „Отношенията между две държави не са само в столиците им, а се изразяват най – вече във връзката между хората“ – казва посланикът на Белгия, който определи събитието като истински важно, защото в центъра стоят хората. Визитата е повод да се обсъдят и нови възможности за сътрудничество включвайки културно – историческото наследство на Габрово и изкуство в градска среда, затова в програмата е предвидено и посещение на Дома на хумора и сатирата и Интерактивен музей на индустрията.

2019-10-10 / Национални дни на ученето през целия живот


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“ по време на Годишните награди за принос към развитието на сектора за учене на възрастни. Церемонията е част от Национални дни за учене през целия живот, които се провеждат от 9 до 11 октомври във Велико Търново. Те стартираха с информационен семинар за журналисти, по време на който беше представен напредъкът в сектора за учене за възрастни. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че ученето през целия живот не е просто лозунг, а е програма, която може да даде отговорите на много въпроси, пред които ежедневно се изправя бизнесът. Тя помага да бъдем гъвкави и адаптивни на пазара на труда, а така също реализирането й на практика показва колко добре си „говорят“ бизнесът и образованието. Пред журналистите Михайлова допълни, че е крайно време ученето за целия живот да се превърне в учене през целия живот. Националният координатор за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни Валентина Дейкова обяви, че образователната среда в страната ни значително се подобрява през последните години. Тя изтъкна факта, че намалява броят на лицата завършили само основно образование, увеличава се делът на завършилите висше образование. Що се отнася до образователната структура по етнически групи, Дейкова отбеляза напредък и в това направление като подчерта, че само за една година е увеличен делът на 5 % на завършилите средно образование представители на ромската общност.


Специално внимание през тези Дни се поставя върху Електронната платформа за учене в Европа – EPALE, която има амбицията да се превърне в основна отправна точка за образование и обучение на възрастни, в помощ на всички, които са професионално ангажирани в тази сфера. В днешния втори ден от Националните дни за учене през целия живот, акцент е изложение на институции за професионално образование и обучение. Изключителен интерес по време на изложението предизвика проектът на Община Габрово „Приеми ме на село“, чието участие е осъществено и с подкрепата на РУО – Габрово. Информация за проекта, които носи посланието за обмен на знания между поколенията, ще бъде качен и на Националната платформа за учене през целия живо. Още едно габровско участие се откроява по време на Националните дни. В националната конференция EPALE директорът на музея на образованието Любка Тинчева представи добрата практика „Музеите като образователна среда – опит и перспективи на Център "музейно училище".


„Национални дни на ученето през целия живот“ се провеждат в рамките на проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+” на ЕС.

2019-10-10 / Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“ по време на Годишните награди за принос към развитието на сектора за учене на възрастни. Церемонията е част от Национални дни за учене през целия живот, които се провеждат от 9 до 11 октомври във Велико Търново. В програмата е включен информационен семинар за журналисти; изложение на институции за образование и обучение на възрастни, национална конференция, популяризиране на Електронната платформа за учене в Европа (EPALE), културни прояви.


„Национални дни на ученето през целия живот“ се провеждат в рамките на проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+” на ЕС.

2019-10-10 / ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА на 12 и 13 октомври в Габрово


Категория: Областна администрация Габрово

Отново е есен, отново е октомври и Духовният ден на Габрово - Света Петка.


За седемнадесети път четирима партньори извървяха пътя от идеята до нейното сътворение - Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002”, за да се състои в Габрово фестивалът „ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА”.


Три дни сладкогласни хорове от Русия, Италия, София, Добрич, Перник, Габрово с неизменното участие на Габровския камерен оркестър ще се отдадат на едно прекрасно изкуство и ще съживят културата в нашата община. Самите изпълнители ще се порадват на красотите на нашия чудесен край и ще посетят забележителностите на Габрово.


Какво да очакваме в тазгодишното издание? Две концертни вечери с различни по съдържание изпълнения. През първата в храма „Света Троица” наречена „Източноправославни песнопения” - габровци и гости ще имат удоволствието да чуят три български хорови формации от София, Добрич и Габрово и гостуващите чуждестранни изпълнители от побратименият град Мытище – Русия.


След словото на Негово Високо преосвещенство митрополит Григорий посветено на Света Петка и Духовния ден на Габрово концертът ще започне с изпълнение на габровския смесен хор „Априлов Палаузов, който през тази година отбеляза своя 70 - годишен юбилей. Гостите от Русия, които са обновили своя хоров състав „Маленкий секрет”, ще ни зарадват с нови изпълнители и песни. За първи път на фестивала гостуват Софийският Камерен дамски хор „Te deum Adoramus” и смесеният хор „Добружански звуци” град Добрич. Вечер по традиция ще завърши с общо изпълнение на всички участници.


В художествената галерия „Христо Цокев” под надслов „Тебе поем, господи” ще се представят както чуждестранните ни изпълнители от Русия, така също и софийският хор „TE DEUM ADORAMUS”, които ще изпълнят с Габровския камерен оркестър три произведения на Моцарт.


За първи път гост на фестивала е дамския хор „Агапе” от град Перник, който с успех е участвал във Франция, Гърция, Шотландия, а в Габрово ще открие втората вечер на фестивала.


За втори път във фестивалната програма са включени и солови изпълнения на Ангелина Манчева сопран и Роберта Мателли-мецосопран, в съпровод на Камерния оркестър. Ще бъдат изпълнени три арии из опери.


Началото и на двата концерта по традиция е от 18:30 часа. Входът е свободен.


По традиция и двата концерта ще бъдат записани от Националното радио програма „Христо Ботев” и излъчени в специални радиопредавания. Записите ще бъдат използвани за подготовката и реализирането на поредния музикален диск „Песента на камбаните”, който се превърна в чакано музикално явление.


Източник: Народно читалище „Габрово 2002”

2019-10-10 / Ловът трябва да преминава при спазване на задължителни мерки за биосигурност


Категория: Областна администрация Габрово

Откриването на ловния сезон за дива свиня от 05.10.2019 г. отново беше част от дневния ред на заседание на Областната епизоотична комисия. Близо 190 прасета са били отстреляни през първите два дни на сезона. Комисията отново напомня, че всички проби за АЧС и Трихинела от отстреляни диви свине и хванати в капан се предават съгласно описаните условия за групов лов в инструкцията към заповед № РД 48-61/01.10.2019 г. на министъра на МЗХГ. Обърнато беше специално внимание и на модул ЛОВ, в който трябва да се отразява всяка проба от отстреляно диво прасе на мястото на отстрела и едва тогава се предава в ДГС/ДЛС. В тази връзка бяха обсъдени и практически въпроси. Не са малко и отказите да се работи с това приложение, в което попада конкретният модул, тъй като както всяко приложение и то иска позволение за достъп до лични данни на мобилното устройство. Затова се направи предложение, да отпаднат всички допълнителни разрешения, а да остане само достъпа до GPS – координатите. Ловът на територията не само в област Габрово, а и в цялата страна, трябва да преминава при спазване на задължителни мерки за биосигурност. Членовете на комисията акцентираха върху общата отговорност тези мерки да бъдат стриктно прилагани при всеки ловен излет през целия сезон, защото дивите свине са основен фактор за разпространяване на заболяването.


Контролът на свиневъдни обекти на територията на областта продължава в три направления – стандартни проверки; проверки на обекти от типа „заден двор“, и проверки за репопулация на обекти тип „заден двор“. За последната седмица от ОДБХ са обходени 39 населени места, проверени 125 обекта, в 1 обект е нарушена забраната в срок от една година да не се отглежда прасе след направена дезинфекция на стопанството. Продължава да е в сила Заповед РД 11-1469/26.07.2019 г. на изпълнителния директор на БАБХ, с която се забранява движението на свине на територията на цялата страна, с изключение на случаите описани в заповедта. Продължават проверките от страна на пътна полиция за нерегламентиран превоз на живи животни във връзка с т.5 и т.7 на свиневъдни обекти, нерегистрирани по реда на Закона за ветеринарно медицинската дейност.

2019-10-04 / От 5 октомври стартира груповият лов на дивя свиня три дни седмично


Категория: Областна администрация Габрово

Началото на новия ловен сезон беше основна тема на дебати, по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия. Груповият лов на дива свиня стартира на 5 октомври и ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство. Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието, храните и горите е издал заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС. В случай на установен случай на диво прасе с АЧС се определя инфектирана зона в рамките на 200 кв. км, която се разделя на нови три зони - забранена площ от 3 кв. км.; санитарна зона от 27 кв.км., в която се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета; втора санитарна зона, в която се разрешават всички видове лов на дива свиня. Освен мерките, които трябва да се спазват по време на лов, комисията подчертава, че всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения. По време на заседанието беше коментирано още писмо на Министъра на земеделието от 26.09.2019 г., в което служителите на ОДБХ ще трябва да проверят всички обекти, на които на собствениците са изплатени обезщетения от 300,00 лв. Това се налага поради постъпили множество сигнали до Министъра за извършване на репопулация на обекта т.е. закупуване на нови прасета след плащане на обезщетенията. В тази връзка към момента в областта са проверени над 40 обекта и не са констатирани нарушения. Областната Епизоотична комисия прие и „Ред и условия за получаване на разрешение за достъп до инфектирана зона в област Габрово“. Те ще бъдат публикувани на сайта на Областна администрация Габрово, откъдето ще може да бъде изтеглено съответното заявление и образец на декларацията към него.

2019-09-21 / Габрово е на първо място по отношение на пътната безопасност в България


Категория: Областна администрация Габрово

Габрово е областта, в която са регистрирани най-малко инциденти с фатален край в България през първите 8 месеца на годината. Това бе отчетено по време на заседанието на Областната комисия по безопасност, в която участие взе председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, областният управител Невена Петкова, кметът на Габрово Таня Христова, представители на отговорните институции, на местата власт, неправителствени организации и др.


„В цялата страна сериозно предизвикателства са инцидентите в градски условия. Габрово обаче е изключение като за първото полугодие няма нито един финален инцидент на територията на града“, подчерта Малина Крумова. По думите

2019-09-20 / „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ е на картата на Европа


Категория: Областна администрация Габрово

Официално събитието „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ вече е на картата на Европа, заедно с всички участници и партньори на ТИСПОЛ - Европейската мрежа на служби на пътна полиция. По този начин Областна администрация - Габрово се включва в международната кампания EDWARD или Ден без загинал на пътя. Датата за провеждане на тази кампания е 26 септември и мотото тази година е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. Дните на EDWARD съвпадат и с Европейска седмица на мобилността, която се провежда в периода 16-22 септември. Събитието „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“, което обединява усилията на различни институции и организации по темата за превенция на пътния травматизъм е на 20 септември с начален час 16:30 часа на площада в Габрово. В рамките на инициативата всички участници и посетители ги очакват специални демонстрации, игри, симулатор, състезания и много полезна информация свързана с безопасността на движението по пътищата. Една от най – атрактивните зони на площада ще бъде демонстрацията на ПТП, направена от екипите на ОД на МВР – Габрово, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово, Център за спешна медицинска помощ, Български червен кръст – Габрово. Състезания с велосипеди и тротинетки, лабиринт от гуми и конуси, и други такива, са част от предвидените забавления за ученици и техните родители. Основната цел е в играта младежите да се научават как да реагират в реална ситуация, затова във всички тях ще се акцентира не толкова на бързината, а на спазването на правилата и знаците по трасетата. Малки художници, ще рисуват на тема „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. За активните шофьори ще има леки препитвания, но и една специална награда. Доброволци на БЧК ще правят демонстрация по оказване на първа помощ в различни случаи. Създателят на мобилното приложение iHELP-Българияще разяснява неговите възможности и защо е полезно да го ползваме. И още други активности са предвидени в рамките на събитието, което днес започва в 16:30 часа и ще завърши с концерт на талантливите изпълнители от ВФ Upstream Voices.


Събитието „Животът е с предимство“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова и се провежда със съдействието на: Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, Общините от областта - Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, ОД МВР – Габрово, РД ПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Дом на хумора и сатирата, Общински съвет по наркотични вещества, Областен информационен център, СБА, Благоустрояване – Габрово, SOS – Трявна, iHelp.