Вход за потребители              

2018-02-15 / Окриха ремонтираното педиатрично отделение в габровската болница


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невана Петкова присъства на официалното откриване на реновираното Педиатрично отделение в МБАЛ „ Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Гости на събитието бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, кметът на община Габрово Таня Христова, директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков, партньори и дарители. С огромна благодарности към всички дарители се обърна изпълнителният директор на болницата д-р Нели Савчева. По време на церемонията Вицепремиерът Дончев изрази признателността си към всички работили за това - отделението днес да има такъв вид и подчерта, че „ за един народ и едно общество, дали има бъдеще се съди за това как умее да се грижи то за децата си.“ В изказването си министър Ананиев сподели, че детското и майчино здравеопазване са приоритет, залегнал в правителствената програма. „Затова и усилията ни са насочени не само към прилагането на политики, но и към подобряване на материалната база, имаща отношение към здравето на майките и децата, на територията на всички държавни лечебни заведения“ – каза още министърът на здравеопазването.


Ремонтът на отделението е реализиран с предоставени средства с Постановление на Министерски съвет в размер на 300 хил. лв, но реално строително – монтажните дейности възлизат на сумата от 182 хил.лв, което показва че контролът е бил абсолютно ефективен – подчерта директорът на болницата.


След откриването на отделението министър Ананиев посети и Отделението по хемодиализа, за което са закупени 10 нови диализни апарата на стойност 200 хил. лв.

2018-02-14 / Невена Петкова бе гост на Срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител Невена Петкова бе гост на Срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС в София. Дискусиите се състояха в три панела - „Туризъм и икономически растеж – свързаност, дигитализация и инвестиции“, „Туризъм и сигурност – геополитически и геоикономически аспекти и „2018 Година на туризма ЕС – Китай“ – нови измерения, предизвикателства и възможности“.


Събитието е част от календара на проявите на Българското председателство на Съвета на ЕС включваше

2018-02-12 / Предложението за Държавния план – прием за учебната 2018/2019 година беше подкрепено от членовете на Постоянната комисия по заетост


Категория: Областна администрация Габрово

855 седмокласника от областта завършват през настоящата година в училищата, предложението за държавния план-прием за учебната 2018/2019 е 40 паралелки - това стана ясно на проведеното заседание на Постоянната областна комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Заседанието председателства заместник областният управител Мария Пенева, а началникът на Регионалното управление по образованието Георги Маринов представи пред членовете на комисията планирания прием на ученици в областта и новите паралелки. Предложени са 40 паралелки, от които преобладава делът на професионалното образование 16 към 24, по този повод коментирано беше, че областта ни има привилегията да има професии и специалности, които са търсени, както и че ограничаването на професии може да доведе до отлив на ученици към други региони. И през настоящата година се предлагат за одобрение 4 нови професии, това са „Електротехник“, „Организатор на интернет приложения" в ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, "Сътрудник социални дейности" в СУ"Максим Райкович“ - Дряново и „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт“ в ПГ "Марин Попов" – Севлиево. Предложени за подкрепа са и 2 задочни форми на обучение в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово за специалностите „Стругар“ и "Работник производство на облекло".

2018-02-12 / Невена Петкова проведе среща с директори на лечебни заведения


Категория: Областна администрация Габрово

Финансово и кадрово състояние на лечебните заведения, предизвикателства и перспективи бяха основните въпроси, които дискутира областният управител Невена Петкова с директорите на болниците в областта, директорът на РЗОК, РЗИ и НОИ. „Срещата е във време, когато се водят преговори между здравната каса и лекарския съюз, както и преди изработването на новата регионална здравна карта“ - коментира Петкова и допълни към това желанието да чуе от всеки един ръководител на здравно заведение как е изминала предходната година и какво предстои през 2018-та. Тя сподели пред участниците за проведена работна среща на своя заместник Мария Пенева със зам. – министъра на здравеопазването Жени Начева през изминалата седмица. Проблемите за всички болнични заведения са сходни, макар и в различни мащаб. Тревожно остава положението и с кадрите, особено при медицинските сестри и макар да има недостиг в това отношение по време на среща беше акцентирано върху всеотдайността, с която работят. Всички са категорични, че трябва да има поне 10 % увеличение на клиничните пътеки, както и на лимитите на лечебните заведения, за да се случи някаква положителна промяна.

2018-02-08 / Областният управител обсъди с горските инициативи за Седмицата на гората


Категория: Областна администрация Габрово

Областният управител обсъди провеждането на Седмицата на гората през м. април на работна среща с директора на Северноцентрално държавно предприятие, на горските стопанства и Държавното ловно стопанство “Росица” – Лъгът. Невена Петкова и нейният заместник Мария Пенева коментираха мероприятията, които през настоящата година ще преминат под знакова за нашата област годишнина, а имено 80 години от създаването на ловното стопанство. „Това е хубав повод да се направи една ретроспекция и анализ на изминалите години на това стопанство, което днес е на световно ниво“ – споделиха участниците в срещата. Акцент по време на мероприятията ще бъде работата с ученици. В тази връзка се коментира и проблемът с липсата на кадри и в това направление като беше обсъдена и възможността горските предприятия да се включат в Седмицата на кариерно ориентиране „Дойдох. Видях. Избрах“, която се провежда на областно ниво.

2018-02-07 / Най-новият проект на ФА „Родопа“ - музикално-танцовият спектакъл „Невястата“, гостува в Габрово под патронажа на областния управител на област Габрово


Категория: Областна администрация Габрово

На 15 февруари в ДТ „Рачо Стоянов“ габровци и гостите на града ще бъдат докоснати от магията на Родопите с впечатляваща музикално-танцова интерпретация на емблематична за Смолян легенда. Най-новият проект на ФА „Родопа“ гостува на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ и е под патронажа на областния управител Невена Петкова.
Музикално-танцовият спектакъл „Невястата“ пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. "Невястата" е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл "Родопа".
Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата. Ролята на красивата девойка Елица се танцува от Теодора Георгиева, представител на най-младото попълнение в танцовата трупа на "Родопа". Станислав Кименов изпълнява ролята на Горан - изгората на Елица. Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за "Невястата" от младия композитор Николай Балабанов.
Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Хореографи са Сийка Василева – главен хореограф, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.
Заповядайте на 15 февруари 2018 г от 19:00 ч в ДТ „Рачо Стоянов“!

2018-02-06 / Конкурс за финансиране на проекти на тема: “Осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти за хора с увреждания”


Категория: Областна администрация Габрово

Агенция за хората с увреждания /АХУ/ обявява конкурс за финансиране на проекти на тема: “Осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти за хора с увреждания”.


Основната цел на проектите е да се осигури достъп до и възможност за активно използване на културни, археологически, исторически и спортни обекти от хора с увреждания, имащи специфични потребности при пространственото си придвижване.


Участници в конкурса могат да бъдат юридически лица - държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство, притежаващи или стопанисващи културни, исторически, археологически, природо-научни, спортни обекти.


Проектите се изготвят по Методика за осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти, на основание чл.8, т.6 от Закона за интеграция на хората с увреждания.


Максималният размер на субсидията е диференциран за различните компоненти както следва:


Компонент 1 – осигуряване на външен достъп до обект – до 12 000 лв.;


Компонент 2 – приспособяване на вътрешна среда на обект – до 15 000 лв.;


Компонент 3 – изграждане на нови и преустройство на съществуващи повдигателни съоръжения – до 50 000 лв.


Проектите за конкурса се подават в един оригинален екземпляр и две копия на хартия и на електронен носител.


Срокът за подаване на документите е до: 17,30 часа на 09.03.2018 г. Проектните предложения се подават в Деловодството на АХУ, ул. “Софроний Врачански” № 104-106, София 1233 или по пощата с обратна разписка с пощенско клеймо не по-късно от 17:30 часа на 09.03.2018 г. Проектните предложения могат да се подават и по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронния подпис на официалния електронен адрес на АХУ – ahu@mlsp.government.bg в срок до 17:30 часа на 09.03.2018 г.

2018-02-05 / До 28 февруари се провежда анкета за потребностите на бизнеса от работна сила


Категория: Областна администрация Габрово

Проучване за потребностите на бизнеса от работна сила в 28-те области в България стартира Агенцията по заетостта, съвместно с Комисиите по заетост към Областните управители. Целта е работодателите да отразят в анкетен формуляр директно мнение и информация за търсените от тях професии, специалисти, работници и разбира се, за техните характеристики.


Крайният срок за участие е 28 февруари 2018 година.


Проучването се извършва он-лайн чрез електронен анкетен формуляр: https://www.az.government.bg/bg/news/view/za-vas-rabotodateli-2174/


Активното участие на работодатели от частния и публичния сектор в проучването е от изключително важно значение. Обобщената на национално ниво информация ще се използва при формиране на приоритетите на националните стратегически документи и ежегодно утвърждавания Национален план за действие по заетостта.


Резултатите от анкетата ще послужат и за определяне на по-нататъшните приоритети на областната политика за насърчаване на заетостта и в сферата на средното и висше професионално образованието и обучението, в съответствие с приоритетите на Областната стратегия за развитие на област Габрово и общинските планове за развитие.

2018-02-02 / Няма ситуация без изход, има пауза между две решение


Категория: Областна администрация Габрово

Заместник - министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова и нейният екип проведоха днес в Габрово работна среща – дискусия в сферата на демографските и социални проблеми, в която участваха представители на общините от областта, държавни структури, имащи отношение към темата, работодателски организации, студенти от специалност „Социални дейности“. Срещата беше открита от областния управител Невена Петкова, която накратко обрисува демографската ситуация за региона ни, но едновременно с това посочи, че като шанс за нашата област вижда трудовата миграция, „тъй като доброто ниво на икономическо развитие ни дава основания да смятаме, че сме регион, в който биха дошли много млади хора, за да се реализират на пазара на труда“.


По думите на зам.-министър Султанка Петрова основната цел е да се разработят регионални демографски политики за всеки регион, които да бъдат съобразени с местната специфика, защото „регионите са изключително различни, тяхната структура е различна, дори населението им е различно“. „За нас е важно да чуем по места проблемите и мнението на всички, които са съпричастни към един от най-големите проблеми - демографската криза“ – каза още д-р Петрова и допълни, че се надява да бъде поставено едно ново начало – на демографското възраждане на България.


Представени бяха презентации свързани с темите за демографските проблеми, жизнено равнище и доходи - състояние и тенденции; за ограничаване на неравенствата в обществото чрез по-високи доходи.


Освен като предизвикателство, демографската криза беше разгледана и като перспективи, защото „Няма ситуация без изход, има пауза между две решение“. На първо място сред основните неща, необходими за България в демографски план, за да има една наистина реална промяна и демографско възраждане беше посочен огромният ресурс на българите зад граница. На второ място беше посочена необходимостта от реални действия, за да се направи така, че младото население да остане да се реализира в страната ни, а не да емигрира. Обърнато беше внимание на нуждата от промени в образователната система у нас, както и на изграждане на връзка между образованието и нуждите на пазара на труда.


Друг момент от срещата бяха мерките, които правителството предприема за насърчаване на предприемачеството и развитието на социалната икономика в страната. Посочени бяха добри примери за социално предприемачество.

2018-02-01 / Областният съвет по условия на труд заседава


Категория: Областна администрация Габрово

Анализ и оценка на здравното състояние на работещите в региона въз основа на проведени профилактични прегледи и болнични листове за 2016 година, както и информация за спазване на трудовото законодателство през 2017 година обсъждаха членовете на Областния съвет по условия на труд.


По време на проведено заседание, председателствано от зам.областния управител Мария Пенева бяха изнесени данни от Инспекцията по труда, които сочат намаляване трудовите злополуки. Наблюдението на здравословното състояние на работещите се проследява чрез предварителните и периодични медицински прегледи и изследвания. Прегледите се извършват от специалист по преценка от Службите по трудове медицина. Такива са организирани и проведени в 69 фирми. Подлежащи на периодични медицински прегледи са били 8895 работници, обхванати са 7153 работници. Данните показват, че регистрираните заболявания нямат професионално обусловен характер и не се свързват с условията на труд по работните места и упражняваната професия. Представен беше анализ на здравното състояние и на база болнични листи, като особено внимание по време на заседанието беше обърнато върху проблеми с процедурата. Директорът на РЗИ – Габрово коментира, че въпросът е поставен и се разисква и на по-високо ниво, защото засяга много страни, както и спомена, че се предвиждат промени в процедурата. Липсата на кадри в ТЕЛК-овите комисии също е едно от предизвикателствата, с които трябва да се справят отговорните институции.