Вход за потребители              

2018-05-24 / ПРАЗНИКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА, КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ


Категория: Областна администрация Сливен

С празнични шествия Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица отбелязаха Деня на българската просвета, култура и славянската писменост. В областния център в шествието се включиха ученици, учители, студенти и преподаватели от филиалите на ТУ-София и МУ-Варна, служители в културни институти, творци. Гости на празника бяха народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев и заместниците му, началникът на РУО Бисерка Михалева, председателят на общинския съвет Димитър Митев. По-късно кметът Стефан Радев връчи грамоти и книги на 31 деца, които са завоювали отличия на международни и националния олимпиади и състезания.

По традиция кметът на община Нова Загора Николай Грозев удостои с почетни плакети на общината зрелостниците, които завършват средното си образование с пълно отличие. Освен плакетите, градоначалникът подари на младежите и девойките мобилни телефони. Това стана на специална церемония на централния площад. Гости бяха депутатът Галя Захариева, председателят на общинския съвет Георги Николов, зам.кметовете Светла Стоянова и Ивайло Енев.

На площад „Възраждане” в Котел се състоя тържествен ритуал за предаване на училищните знамена от абитуриентите на по-малките ученици. Кметът на общината Коста Каранашев връчи грамоти и награди на учениците, които завършват с отличие учебната 2017/2018 година.

Абитуриентите и най-прилежните ученици и от община Твърдица също бяха отличени с грамоти от кмета Атанас Атанасов. Общината бе съорганизатор и на тържественото изпращане на абитуриентите от единственото средно училище – СУ „Неофит Рилски”.

Снимки: общинските пресцентрове

2018-05-24 / ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ ПОСЛУЧАЙ 24 МАЙ


Категория: Областна администрация Сливен

Уважаеми жители на Сливенска област,

За мен е удоволствие да Ви поздравя с Деня на светите братя Кирил и Методий, с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост! Този празник ни дава повод за гордост, защото четмото и писмото са ни съхранили като нация в трудни времена. Той носи радост във всеки български дом, вълнува всекиго от нас. Връща ни към спомена за първата написана дума, за първата прочетена книга, за първия учител, за първите съученици.
Скъпи учители, творци на изкуството, служители на музеите, читалищата и библиотеките,
24 май е празник на словото, просветителството и духовността. Авторът на „Върви, народе възродени” Стоян Михайловски е казал, че умът забогатява със знанието, което усвоява, а сърцето – с това, което дава. Позволете ми да Ви благодаря от името на всички ни за безкористната Ви мисия да предавате на поколенията тези ценности.
Мили деца, ученици,
Бъдете упорити. В днешния модерен свят на познанието не забравяйте, че хубавата книга е мъдър и верен приятел, за цял живот. А добрата дума винаги помага, сближава хората и ги обединява за добри дела.

Желая на всички здраве, успехи и светли дни!

Честит празник!

Областен управител на Сливен Чавдар Божурски

2018-05-23 / Обявление на МРРБ за започнала процедура за отчуждаване на имоти


Категория: Областна администрация Сливен

Министърът на регионалното развитие и благоустройството откри процедура за отчуждаване на имоти и части от имоти, частна собственост, за нуждите на държавата във връзка с изграждането на пътя Велико Търново-Гурково. Повече подробности: в прикачения файл.

2018-05-23 / Правителството прие отчет за изпълнението на Третия план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса


Категория: Областна администрация Сливен

На последното си заседание Министерският съвет прие отчет към 31.12.2017 г. за изпълнението на Третия план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса с 30 на сто от избрано законодателство за периода 2015-2017 г., както и на неизпълнените мерки от Първия и Втория план, съобщиха от правителствената пресслужба.
Третият план за действие съдържа 130 мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса, реализирането на които води до нейното намаляване със 144,5 млн. лева годишно. В периода 1 юли – 31 декември 2017 г. са изпълнени 18 мерки от компетентността на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на икономиката. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла със 156,4 хил. лева годишно.
Сред най-важните изпълнени мерки през отчетния период са отпадане на задължения по Закона за техническите изисквания към продуктите и в наредбите по чл. 7 от него за представяне на удостоверения за наличие или липса на данъчни задължения, както и задължения за осигурителни вноски. Справките за тези обстоятелства се извършват по служебен път. В допълнение ДАМТН предоставя възможност за подаване на информация по електронен и мрежов път по отношение на съответните информационни задължения.
От началото на изпълнението на Третия план през май 2015 г. до края на декември 2017 г. са изпълнени общо 97 мерки. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла със 124,6 млн. лева годишно или с 26% от планираното намаление с 30 на сто.
През отчетния период са изпълнени 43 от забавените мерки от Втория план за действие с отговорна институция Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която е разработила портал за предоставяне на информация и електронни услуги. Очаква се порталът да бъде достъпен за използване от потребители до края на юли 2018 г.
По отношение на останалите неизпълнени мерки от трите плана за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса е приет нов срок за изпълнение – до 31 декември 2018 г.


2018-05-23 / Деца от ОУ "Хаджи Димитър" в с.Бяла посетиха областната администрация


Категория: Областна администрация Сливен

Ученици от Основното училище „Хаджи Димитър” в сливенското с.Бяла посетиха областната администрация. Те бяха приети от зам.областния управител Димитринка Петкова Целта бе да се запознаят с правомощията на областния управител, неговите заместници и дейността на поверената му администрация.
Освен в областната администрация, децата гостуваха на общината и съда в Сливен.
Учениците участват в група „Морал, етика и гражданско образование”, създадена по проект „Твоят час”-фаза ІІ. Училището в с.Бяла е сред учебните заведения в Сливенска област с най-дълга история, основано е през 1879 година.