Вход за потребители              

2019-10-19 / Областният управител изпрати подравителен адрес до лекарската колегия за празника им


Категория: Областна администрация Сливен

Областният управител Чавдар Божурски изпрати поздравителен адрес до ръководството на Българския лекарски съюз и лекарската колегия в Сливен и областта послучай професионалния им празник.
„Нека светецът Йоан Рилски ви закриля и помага в ежедневната Ви работа да вършите чудеса в името на живота и здравето на пациентите”, се казва в поздравлението. В него се изразява благодарност за всеотдайността на българския лекар, с която служи на нелекото си поприще. Областният управител изказва уважението си към по-старите поколения лекари, които са създали авторитета на регионалната колегия, и към по-младите от тях за това, че се учат от натрупания опит и не отстъпват от моралните и професионалните ценности на колегията.

Снимка: Свети Йоан Рилски /от сайта на Българката патриаршия/

2019-10-19 / Сливен е домакин на 15-ти Международен турнир по свободна борба


Категория: Областна администрация Сливен

Международен турнир по свободна борба „Стоте войводи” бе открит на 19 октомври в спортната зала „Васил Левски” в Сливен. Зам.областният управител Камен Костов поздрави организаторите, състезателите и техните треньори от името на областния управител Чавдар Божурски. „Вярвайте в себе си, в собствените си сили и уважавайте своите треньори. Пожелавам ви много успехи и нека най-добрите победят!”, каза Костов в обръщение към участниците в 15-тото издание на състезанието за кадети, на възраст 16 и 17 години. Те са представители на спортните клубове от страната, на Турция и Украйна. Поздравление поднесе и зам.кметът Стоян Марков.
Организаторите от Армейски клуб по борба – Сливен поднесоха на общината и областната администрация почетни плакети. Спортното събитие е част от програмата на общината послучай празника на Сливен – Димитровден. Състезатели, треньори и гости почетоха с едноминутно мълчание паметта на треньора, международния съдия и зам.директор на спортното училище Кирил Димитров.

2019-10-17 / 21 млн.лева са вложени в ремонти и поддръжка на пътищата в област Сливен


Категория: Областна администрация Сливен

Сливенска област е с най-добрите пътища в страната. От 590 км пътища от републиканската мрежа, само 40 км са в лошо състояние. От началото на годината за пътни ремонти и поддръжка в областта са вложени 21 млн.лева, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
Министърът пристигна в района на град Кермен, за да извърши оглед на мястото, където ще бъде изграден нов пътен възел – още една връзка на територията на Сливенска област с автомагистрала „Тракия”. Петя Аврамова бе посрещната от областния управител Чавдар Божурски, народния представител Мария Белова, вр.и.д. кмет на община Сливен Румен Иванов, изп.директор на Областното пътно управление инж.Митко Иванов, управителят на „В и К – Сливен” ЕООД инж.Севдалин Рашев.
Изграждането на новия пътен възел край Кермен е включено във влезлия в сила общ устройствен план на община Сливен. Реалното строителство се очаква да започне през 2020 г., след като приключат процедурите за предпроектното проучване и бъде изготвен икономически анализ за стойността на обекта. Вече е възложено и предпроектното проучване за разширение на главния път Сливен – Ямбол. Министър Аврамова съобщи, че ще се кандидатства за финансиране от ЕС. Следващият програмен период ще е насочен към проекти с надобластно значение, какъвто е проектът за изграждането на четирилентов главен път между двата областни града във връзка със създаването на обща икономическа зона. Министърът пое ангажимент да удовлетвори предложението на местната власт за разширение на главния път Сливен – Нова Загора, разклона за с.Мечкарево, с трето платно. Петя Аврамова изказа благодарност за добрата работа на Областното пътно управление – Сливен.

2019-10-17 / Представители на ЦИК проведоха обучение на Общинските избирателни комисии


Категория: Областна администрация Сливен

Представители на Централната избирателна комисия проведоха обучение в Сливен във връзка с предстоящите избори за общински съветници и кметове, които ще се проведат на 27 октомври. Организатор на обучението бе областната администрация, в партньорство с общината в Сливен.
На 17 октомври в общинската заседателна зала „Май“ членовете на ЦИК Таня Цанева и Ивайло Ивков се срещнаха със състава на Общинските избирателни комисии на територията на област Сливен. В обучението участваха още представители на областната и общинските администрации, на „Информационно обслужване“ АД, на териториалното звено „ГРАО“, МВР и РС „Пожарна безопасност и защита на населението“.
На събитието присъстваха главният секретар на областната администрация Кирил Аврамов и секретарят на община Сливен Валя Радева.

2019-10-17 / Японска компания проявява интерес към търговия с млечни изделия, мед и пчелни продукти


Категория: Областна администрация Сливен

Представители на японска компания за търговия с източноевропейски продукти се срещнаха с областния управител на област Сливен Чавдар Божурски.
Юкио Миягаки, Киоко Миягаки и Юки Миягаки посещават за първи път България.
На срещата с областния управител бизнесмените съобщиха, че проявяват интерес особено към държавите в Източна Европа, които не са много осведомени за възможностите на японския пазар. Целта на компанията е да промотира тези възможности. През последните години японските туристи познават България предимно като страната на киселото мляко. „Сега бихме искали да представим и други продукти“, заявиха гостите. Компанията им работи в партньорство с Българо-японска асоциация, с които развиват дейност за популяризиране на българските продукти в Страната на изгряващото слънце. По време на визитата си гостите ще проучат възможностите за търговия, за бизнес и инвестиции, както и за разкриване на свое представителство на по-късен етап. Не е изключено представителството да е разположено в Сливен. От компанията заявиха още, че биха искали да покажат български продукти на авторитетното търговско изложение в Осака, тъй като този форум определя тенденциите в пазара за години напред. Конкретният интерес засега е насочен към млечните изделия и към произведените в България мед и пчелни продукти.
От своя страна областният управител Чавдар Божурски подчерта, че ръководената от него институция ще окаже пълно съдействие на гостите в изпълнението на съвместните бизнес-проекти. Божурски представи местната икономика, включително традиционните производства.
Посещението на гостите от Япония бе организирано от Българо-полската търговска камара и областната администрация, по инициатива на зам.областния управител Камен Костов. След посещението при областния управител визитата на представителите на компанията продължи по програма, в която бяха предвидени срещи с бизнеса и разглеждане на производството във фирма за мляко и млечни продукти.