Вход за потребители              

2017-10-16 / Областният управител участва в заседание на Комитета за наблюдение на ОПИК


Категория: Областна администрация Сливен

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски участва в двудневно заседание на Комитета за наблюдение на Оперативната програма „Иновации и конкурентноспособност“ /ОПИК/, което се проведе в края на миналата седмица. На заседанието зам.министърът на икономиката Александър Манолев съобщи, че към днешна дата са сключени общо 1 461 договора с общ размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ от над 1,32 млрд.лева. Това прави ОПИК една от най-добре работещите програми, като средствата се инвестират в подобряване на конкурентноспособността на българските предприятия и за насърчаване на повече иновации в дейността им.
На заседанието бяха обсъдени и две ваучерни схеми, които ще стартират през следващите месеци. Едната от тях ще улесни достъпа на малките и средни предприятия до цифрови ноу-хау технологии. Общият й бюджет ще е за близо 10 млн.лева, а ваучерите – на стойност от 20 до 50 хил.лева. Втората схема ще даде възможност на малки и средни компании да се възползват от общо 4 млн.лева финансиране, за да излязат на фондовата борса.
Комитетът за наблюдение е колективен орган, чиято задача е да следи за ефективността и качеството на изпълнение на Оперативната програма „Иновации и конкурентноспособност“. Председател е зам.министърът. Областният управител на Сливен е член на комитета.

2017-10-16 / Областният управител поздрави Нова Загора и Твърдица за Петковден


Категория: Областна администрация Сливен

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски поздрави жителите, кметовете и общинските съвети в Нова Загора и Твърдица послучай Петковден. Света Петка е покровителка и на двата града. Поздравителните адреси от областния управител бяха прочетени на тържествени заседания на общинските съвети.
Чавдар Божурски гостува на част от събитията, включени в празничните програми на двете общини – откриването на паметник на Освобождението в Нова Загора, както и на пчеларско изложение и нова екопътека в Твърдица.

2017-10-11 / Областният управител поздрави новоназначените войници в Центъра за подготовка на специалисти


Категория: Областна администрация Сливен

На 11 октомври областният управител Чавдар Божурски бе гост на тържествен ритуал за полагане на военна клетва в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Деветнайсет новоназначени войници се заклеха в името на Република България да служат честно на народа си, да спазват Конституцията и законите на страната и уставите на въоръжените сили. „Произнасяйки думите на военната клетва, вие завинаги влизате в строя на защитниците на Майка България“ – заяви в словото си командирът на формированието полк.Любомир Вачев. Областният управител поздрави новоназначените с професионалния им избор. .„Българската армия е за силните и смелите. Учете се и вземайте пример от вашите командири, те са достойни мъже. Днес всички сме изправени пред предизвикателствата на съвременния свят и всички носим отговорност за бъдещето на България“ – каза Божурски. Гост на тържеството бе и директорът на Регионална служба „Военна полиция“ полк.Деян Цветков.
Ритуал за полагане на военна клетва се провежда за първи път от 14 години насам в ЦПС, тъй като през този период не е имало назначения заради провеждащите се реформи в Българската армия. С министерска заповед бяха обявени 43 вакантни места в сливенското формирование. След проведен конкурс, на 2 октомври са назначени 25 войника за механик-водачи на танк или мерачи на танк. Сключените договори са със срок от 5 години. Деветнайсет от тях положиха клетва, тъй като за първи път постъпват в армията.
Мъжете от новото попълнение са на възраст от 19 до 32 години, от различни краища на страната. Повечето са семейни. На ритуала присъстваха съпругите и децата им, родителите, много близки.

2017-10-09 / Увеличават се социалните услуги в Сливенска област


Категория: Областна администрация Сливен

Областната стратегия за развитие на социалните услуги ще бъде актуализирана. Това се налага, тъй като община Сливен разширява обхвата на част от съществуващите досега и разкрива нови социални услуги – съобщи зам.областният управител Димитринка Петкова. Ще бъде създаден Кризисен център за лица, станали жертва на насилие, трафик и други форми на експлоатация, както и на Център за временно настаняване на бездомни. И двата центъра ще бъдат с капацитет от по 20 места. В Сливен ще бъде открит нов Център за обществена подкрепа на деца и семейства с 60 места, както и нов Дневен център за деца и младежи с тежки множествени увреждания.
Предложението за актуализацията бе част от дневния ред на редовното заседание на Областния координационен съвет, което се проведе на 9 октомври. В него участваха представители на държавни и общински структури и неправителствени организации. Експерти от Областния информационен център ги запознаха с процедурата за безвъзмездна финансова помощ „Открий ме“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

2017-10-06 / Зам.министър Султанка Петрова: Ще изработим регионални демографски политики


Категория: Областна администрация Сливен

„Демографската политика е един от основните приоритети, които си постави правителството на Бойко Борисов. Всички отчитахме, че натрупаните проблеми са много важни, но нямахме волята да ги решаваме. Начинът е в по-добрата координация между централната и местната власт“ – това заяви зам.министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова на среща в Сливен за демографските тенденции и жизненото равнище. Срещата се проведе на 6 октомври по покана на областния управител Чавдар Божурски. В нея участваха структурите на държавната администрация, КТ „Подкрепа“ и КНСБ, неправителствени организации.
Сливен е сред областите, които се нареждат след най-бедната Видинска област по редица показатели. Доходът на населението от работна заплата през периода 2008-2016 г. в страната е нарастнал с 46 процента, а в Сливенска област – с 13,6 на сто или възлиза на 5 723 лева – съобщи Теодора Златанова, експерт от екипа на зам.министъра. Брутният вътрешен продукт на човек от населението е нарастнал с 12,3 на сто общо за страната в периода 2011-2015 г., а в областта – с 5,3 на сто. Средната работна заплата за тази година е 1040 лева за страната срещу 790 за областта. „Демографският колапс в България е заради миграцията. Европейските държави не дават, а даже приемат мигранти“ – каза от своя страна доц.Георги Бърдаров, съветник на Султанка Петрова. Той посочи, че в Сливенска област, както и в някои други региони, от една страна има дефицит на работна ръка, а от друга – излишък на неквалифицирана работна ръка. Развитието на дуалното образование е едно от решенията. 10,4 на сто от населението на областта е от ромски произход, но реалната му численост е по-голяма – посочи още той.
Участниците в срещата съобщиха за проблеми, свързани с начините за подпомагане, трудоустрояване, възможностите за социално предприемачество, ниските доходи на работещите в социалната сфера. Мненията и предложеният им ще бъдат изпратени в МТСП. Зам.министър Петрова заяви, че възоснова на тях ще бъде изработена регионална демографска политика.