Вход за потребители              

2018-08-18 / Областният управител уважи Фестивала на народната носия в Жеравна


Категория: Областна администрация Сливен

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски присъства на откриването на Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Събитието се състоя по традиция в местността Добромерица в покрайнините на селото-архитектурен резерват. Единствения по рода си форум уважиха още председателят на парламентарната група и зам.председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, народният представител и областен координатор на ГЕРБ Десислава Танева, кметът на община Котел Коста Каранашев, зам.областният управител на Сливен Камен Костов, областни управители, кметове на общини и населени места от областта и страната.
Тридневната програма започна на 17 август вечерта с изпълнения на танцовия ансамбъл към Младежкия дом в Пазарджик, ансамбъл „Тракия”, оркестър „Гергьовден”, Етрополската духова музика, концерт на солистката на НАФ „Българе” Албена Вескова, на каба гайди и петрички зурни. И през тази година по време на фестивала ще има сватба, която ще се проведе според българската обредност. Младоженецът е филмовата звезда от британски произход Бен Крос, който си взема булка от Русе.
По време на фестивала ще се изявят множество фолклорни формации от страната, включително и гости от Норвегия. Предвидени са „олелии” – игри, песни и танци с участието на посетителите, конкурси за автентична и стилизирана носия и по надиграване.
Фестивалът е създаден през 2008 г. по идея на Христо Димитров -. продуцент, хореограф и режисьор на НАФ „Българе” в партньорство с Ян и Елена Андерсон и съмишленици от бизнеса. Съорганизатори на празника са община Котел и кметството в Жеравна. Целта е да се запазят традициите, като се пресъздаде типичната атмосфера от годините на Възраждането. В името на тази цел изискването към всички участници и посетители е да носят народни облекла, а вещите от модерния бит не са позволени.

2018-08-08 / Започна второто проучване за потребностите от работна сила в област Сливен


Категория: Областна администрация Сливен

Започна второто проучване за потребностите на работодателите от работна сила в Сливенска област. То се извършва чрез онлайн анкета, разработена от Агенцията по заетостта. За целта е необходимо работодателите да попълнят анкетата, която може да бъде намерена на следния адрес:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevbw8LEI_gW_VBcJILMSqNlvjqOXVg1-zpJkPOrQx8FzIZQg/viewform
Крайният срок за попълване на анкетата е 17 септември 2018 г. включително.
Информацията ще бъде обобщена от Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие и ще бъде предоставена на Агенцията по заетостта.
Проучването отново ще бъде извършено във всички области в страната. Целта е да бъде получена реална и конкретна информация за обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените кадри, както и да бъдат определени приоритетите за насърчаване на заетостта и в сферата на образованието.
Първото проучване се проведе през февруари т.г. Обобщените резултати от него са поместени в сайта на Агенцията по заетостта, в рубриката „Проучване на потребностите от работна сила”.

2018-08-07 / Заповед на областния управител за последващ търг за продажба на имот


Категория: Областна администрация Сливен

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски издаде заповед за провеждането на последващ търг за продажбата на имот, частна държавна собственост. Имотът се намира в индустриалната зона на Сливен, площта му е от 217 кв.м. Търгът ще се проведе на 5 септември 2018 г. от 10 ч. в заседателната зала на областната администрация.
Заповедта за търга: в прикачения файл.

2018-08-02 / Новият представител на УНИЦЕФ за България се срещна с областния управител


Категория: Областна администрация Сливен

Новият представител на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита бе на първо работно посещение в Сливен заедно с екипа си. На 2 август тя се срещна с областния управител Чавдар Божурски.
Д-р Муита съобщи, че организацията работи с много силен екип у нас. А в Сливен са реализирани успешни дейности, които са станали модел за страната. Визитата й е с цел да се запознае на място с тези дейности, за да се повиши качеството на услугите така, че те да станат устойчиви. Като пример за добри практики бяха посочени Центърът за майчино и детско здраве, проектът „Заедно от детската градина“, сътрудничеството с адвокатската колегия за осигуряване на достъп на децата до правосъдие, разкриването на Синя стая за щадящо изслушване и работата с подрастващи, които са в конфликт със закона.
Д-р Муита заяви, че вече е разговаряла с председателя на адвокатската колегия Тодор Костов. Направила е и посещение в кв.“Надежда“ в Сливен. Тя даде много добра оценка за работата в квартала на медицинските сестри от Центъра за майчино и детско здраве. Услугите обхващат близо 3000 семейства /3 500 деца/ годишно. Представителката на УНИЦЕФ за България изрази увереност, че в бъдеще сестрите ще получават по-голяма подкрепа от останалите участници в системата. Сред основните аспекти в сътрудничеството на областно ниво е да се повишава информираността на населението за услугите, които се предлагат за децата и семействата.
От своя страна областният управител изказа благодарност за партньорството. Той заяви, че основен приоритет за администрацията е обхващането на децата в образованието. Чавдар Божурски се обърна с молба към д-р Муита и екипа й за съдействие и споделяне на опит в тази сфера.
По време на разговора бе отправено предложение областният управител да е домакин на национална дискусия, свързана с петгодишната дейност на УНИЦЕФ по проблемите на децата в конфликт със закона.
В срещата участваха още зам.областният управител Димитринка Петкова и гл.експерт в дирекция „Специализирана администрация“ Женя Андонова.
Д-р Джейн Муита е у нас от шест седмици. Тя подчерта, че УНИЦЕФ ще продължи да си сътрудничи и да предоставя техническа помощ в областите, обхванати от новата програма за страната /2018-2022 г./, като постига още по-големи резултати за децата.
В Сливенска област УНИЦЕФ развива дейност след подписването на Меморандум за сътрудничество през 2013 година във връзка със съвместния проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства“.

2018-08-01 / МС прие План за действие в изпълнение на стратегията за учене през целия живот


Категория: Областна администрация Сливен

Допълнителни дейности по ограмотяване на 10 000 възрастни над 16 години е една от мерките, които предвижда Планът за действие за 2018 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 - 2020 година. Планът бе одобрен на 1 август, на заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствения пресцентър. С него ще продължи осигуряването на условия за преход към функционираща национална система за учене през целия живот.
Всички взети на заседанието решения от МС: в прикачения файл.