Вход за потребители              

2018-10-20 / Четвърти средновековен събор "Помни славата" бе открит на "Туида"


Категория: Областна администрация Сливен

Четвърти средновековен събор „Помни славата” бе открит на 20 октомври, на крепостта „Туида” в Сливен. Гости на събитието бяха народният представител Десислава Танева, зам.областният управител Камен Костов, председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков.
Над 20 формации за възстановка и индивидуални участници от Ямбол, Свищов, Варна, Пазарджик, Пловдив, София, Мъглиж, Шумен и града-домакин ще се включат в атрактивната двудневна програма. Целта на събора е да представи бита, културата и военното дело на населението, обитавало крепостта от Късната античност до Второто българско царство. Програмата започна с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. Зрителите ще имат възможност още да видят стрелба с лък, плъстене на вълна, римски и тракийски ритуали, демонстрация на античен съдебен процес, на пазар за роби, включително на средновековна храна, медицина, бижута и монетосечене. Предвиден е и щанд за медовина. Съборът се организира от екипа на „Туида” и община Сливен послучай празника на града Димитровден.

2018-10-19 / Областният управител поздрави ППМГ "Добри Чинтулов" за 140-ия рожден ден


Категория: Областна администрация Сливен

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски бе гост на тържествената церемония в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ послучай 140-годишнината от създаването на учебното заведение. „Гимназията е емблема не само на Сливен, а и на българското образование. Заставам пред Вас с чувство на уважение и респект, защото не училището създава учителите и учениците, а учителите и учениците създават Училището. Ето това са направили поколенията преди Вас, това правите и Вие“, каза в приветствието си Божурски.
Празникът на 19 октомври в двора на ППМГ „Д.Чинтулов“ започна с изпълнение на военния духов оркестър. Чинтуловите четници застанаха пред строя, тържествено бе посрещнато училищното знаме. Директорката Мариана Милева поздрави учениците и колегите си, като направи кратка ретроспекция за живота на училището. В средата на миналия век са започнали да наричат гимназията „сливенския университет“, след като е дадено правото на отлично подготвените й ученици да стават студенти без конкурсна процедура, подчерта Милева и пожела на децата да израснат като позитивни, почтени хора и честни граждани, от които обществото ще има нужда. На финала на празника в небето полетяха 140 балона в бяло, зелено и червено. Гости на церемонията бяха още доц.д-р Лиляна Апостолова, бивша възпитаничка на гимназията, зам.кметът Стоян Марков, общински съветници, родители.
Учебното заведение е създадено през 1935/36 година, през 1878 г. става Сливенско реално училище. Негови възпитаници са летописецът на Сливен Симеон Табаков, кметът на София Иван Иванов, Пенчо Славейков, Константин Константинов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Дамян Дамянов, известни лекари, музиканти, режисьори, общественици, учители.

2018-10-19 / Доц.Аморозо от Италия изнесе концерт за орган, посветен на Годината на културното наследство в ЕС


Категория: Областна администрация Сливен

Доц. Джан Франческо Аморозо изнесе концерт за соло орган, на който бе представено творчеството на италиански композитори от 17-19 век. Събитието се състоя на 18 октомври вечерта в Сливен, в едноименната общинска зала и бе посветено на Годината на културното наследство /2018/ в Европейския съюз. Гост бе областният управител Чавдар Божурски.
Музикантът от Милано е завършил множество майсторски класове, включително за хорово дирижиране в Папския институт в Милано и по пеене със сопрана от Сливен Татяна Шиварова. От няколко години е диригент на известни хорови формации. Носител е на отличие за специални заслуги към Академията на Миланската скала, доцент по история на музиката и музикална драматургия.
Концертът бе организиран от областната администрация съвместно с община Сливен. Той е част от изявите в Сливенска област, които се провеждат в изпълнение на работната програма за Комуникационната стратегия на България за ЕС. На 13 октомври в Твърдица бе прожектиран филма „Пина“ на режисьора Вим Вендерс, посветен на известната хореографка от Германия Пина Бауш. Предстоят тематични вечери в Котел и Нова Загора, на които ще бъде представена културата на Италия.

2018-10-16 / Предстои среща за зимната подготовка в Югоизточен район


Категория: Областна администрация Сливен

Регионална среща за зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа в Югоизточен район ще се проведе на 17 октомври в Областното пътно управление в Бургас. В срещата ще участва зам.областният управител на Сливен Камен Костов. Ще бъде направен анализ на проблемите, възникнали в предходния зимен сезон и ще бъдат набелязани мерки за предотвратяването им през този. Ще бъдат обсъдени подготовката на републиканските пътища, както и координацията в действията при зимни условия между Областните пътни управления и Областните дирекции на МВР.
Югоизточният район обхваща областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол.