Вход за потребители              

2019-12-10 / Полски инвеститор даде висока оценка за качеството на българското мляко и млечни продукти


Категория: Областна администрация Сливен

Областният управител Чавдар Божурски се срещна със Станислав Дух, директор на отдела за технологични инвестиции във водещата полска компания „Млековита“, и председателят на Полско-българската търговска камара Владимир Русев. Повод за срещата бяха намеренията на компанията да инвестира в Сливен и страната ни. „Българското мляко, българската суровина и млечни продукти са с много високо качество“, заяви по време на разговора Станислав Дух. Той съобщи, че компанията има 20 предприятия в Полша, произвежда 1000 вида продукти, които са на пазара в над 160 страни. Желанието на собствениците е да се развиват на Балканите и в България. Първото им бизнес-посещение се осъществява в Сливен, където ще разгледат три мандри. Намеренията са да бъдат направени инвестиции или в ново предприятие, или да се установят търговски контакти с местни производители. Специален интерес проявяват към българското овче и козе мляко.
Във визитата на Станислав Дух и Владимир Русев участва и Адам Вашилчик, предприемач в областта на спорта и футбола. Вашилчик заяви, че от своя страна иска да натрупа впечатления за възможностите полски младежи да тренират и да се обучават в базите по футбол в страната ни, както и за взаимно сътрудничество в областта на спорта. По време на двудневното си посещение в Сливен и областта гостите бяха придружавани от зам.областния управител Камен Костов. Организатори на събитието са областната администрация и Полско-българската търговска камара, в партньорство с община Сливен.
Това е поредната инициатива на Полско-българската търговска камара, която се осъществява в Сливен. Неотдавна камарата подкрепи международен икономически форум на общината, както и инвеститорския интерес на японска компания към бизнеса с мед и пчелни продукти.

2019-12-09 / Снабдяването с питейна вода в Сливен бе обсъдено на среща при областния управител


Категория: Областна администрация Сливен

Снабдяването с питейна вода в Сливен и нарасналите разходи на „В и К – Сливен“ за доставката на вода бяха обсъдени на извънредна среща при областния управител Чавдар Божурски с участието на управителя на „В и К – Сливен“ инж.Севдалин Рашев и ръководния му екип, кмета на община Сливен Стефан Радев и заместника му по строителството Любомир Захариев, инж.Петър Митев и Мария Божкова от Асоциацията по В и К.
Инж. Рашев увери, че въпреки сушавата година и намалелия обем на язовир „Асеновец“, режим на водата в Сливен няма да има. От дружеството са въвели алтернативно водоснабдяване чрез трите системи в терасата на река Тунджа, което гарантира нормално снабдяване до края на май, когато се очаква повишаване на язовирния обем. Сливен е сред малкото градове, които са обезпечени с достатъчно съоръжения и възможности за доставка на вода без прекъсване, независимо от неблагоприятната метеорологична обстановка. В същото време разходите за ток са нараснали, тъй като алтернативното водоснабдяване работи с помпени съоръжения. „В и К – Сливен“ изпитва системни затруднения при изплащането на сумите за консумираната ел.енергия, заяви инж.Рашев.
На срещата бяха дискутирани мерките, които са необходими за дългосрочно планиране на нормалното водоснабдяване в Сливен. Първо, ще се търси финансов ресурс, който да помогне в затруднената ситуация. И второ, ще се предприемат стъпки за компенсиране на нарасналите разходи чрез нови цени, утвърдени от КЕВР, на предоставяните от „В и К – Сливен“ услуги. Подготовката за въвеждането на новите цени тепърва започва. Според първоначални данни, очакваното увеличение в стойността на питейната вода ще е с около 10-15 процента.

2019-12-06 / Областният управител поздрави спортното училище в Сливен за 35-ия му рожден ден


Категория: Областна администрация Сливен

Областният управител Чавдар Божурски изпрати поздравителен адрес директора Наташа Иванова, преподавателите и учениците от Спортното училище „Димитър Рохов“ в Сливен послучай 35-годишния рожден ден на учебното заведение. „Като областен управител съм горд, че благодарение на Вас Сливен е утвърдена школа за таланти и постижения в областта на спорта. Вашите успехи дават самочувствие на жителите на града и областта“, заявява Божурски и отправя пожелания към всички бивши и настоящи възпитаници и преподаватели за много здраве, вдъхновение в работата и нови победи.
Единственото в Сливенска област спортно училище отбеляза празника си със серия от събития, последното от които бе тържествен концерт с церемония в зала „Сливен“ на 5 декември. Гост на концерта бе зам.областният управител Димитринка Петкова. Домакините на тържеството връчиха юбилейни плакети на бивши ученици и на институциите, с които учебното заведение си сътрудничи. Юбилеен плакет получи и областната администрация.
262 ученици, от 6 до 12 клас, се обучават в училището в паралелки по акробатика, борба, вдигане на тежести, джудо, лека атлетика и футбол. През миналата учебна година децата и младежите донесоха над 100 медала от републикански и международни състезания.

2019-12-05 / Читалища в Сливенска област посветиха събития на толерантността в обществото


Категория: Областна администрация Сливен

Няколко читалища в Сливенска област бяха домакини на събития през ноември, посветени на толерантността в обществото.
Жителите на Твърдица бяха поканени на кинопрожекция в читалище „Св.св. Кирил и Методий”. Те имаха възможност да видят нашумелия български филм „Нокаут или всичко, което тя написа” /2016 г./, който разказва историята за „по-различните” сред нас и нуждата им разбиране.
Дискусии по темата бяха организирани от две сливенски читалища с участието на ученици от града. Читалище „Христо Ботев – 1937” проведе открит урок по толерантност, състоя се и концерт под надслов „Чрез изкуство – срещу агресията”. Читалище „Хаджи Димитър – 1937” бе домакин на кръгла маса „Насърчаване на толерантността и превенция на езика на омразата”. Участие взе зам.областният управител Димитринка Петкова.
В две читалища в община Нова Загора – в селата Асеновец и Любенец, имаше фолклорни концерти, посветени на регионалните традиции като част от културното многообразие в Европа.
Инициативите се осъществиха в рамките на Работната програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз. Те бяха финансирани от правителството чрез областната администрация.
На снимките: Моменти от събитията, организирани от читалище „Х.Димитър” – Сливен, читалищата в с. Асеновец и с. Любенец.

2019-12-05 / Налагат се ограничения в землището на с.Нейково заради африканска чума по свинете


Категория: Областна администрация Сливен

Областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с констатирано заболяване "африканската чума по свинете" при отстрел на две диви прасета в землището на котленското с.Нейково. Заседанието се проведе на 5 декември под ръководството на зам.областния управител Камен Костов.
Заразените диви животни са били отстреляни по време на лов. Изпратените за анализ проби са доказали наличие на острата зараза. Със заповед на директора на РДГ – Сливен Златка Азманова са определени три санитарни зони в района. В зона „А“ с площ от 3 кв.км се забраняват всякакъв вид дейности за период от 30 дни. Допуска се преминаване на служители по повод задълженията им във визирани от нормативната уредба случаи. В зона „Б“ с обхват 25 кв.км е разрешен ловът, но без кучета. В зона „В“ с обхват 172 км.км е допустимо ловуването с кучета. Подробности за местоположението на зоните, ограниченията и изискванията за биосигурност в зона „Б“ и „В“ – в заповедта на директора на РДГ – Сливен, публикувана в сайта на областната администрация, ИАГ, РДГ.
На заседанието се взе решение със съдействието на ОДБХ и Ветеринарния съюз да бъдат определени ветеринарни аптеки в четирите общини, откъдето ловните дружинки да се снабдяват с дезинфектанти, прибори и вещи, необходими за обеззаразяване и вземането на проби от отстреляните диви прасета.