Вход за потребители              

2018-02-19 / Изплатени са обезщетенията за болните от инфлуенца птици


Категория: Областна администрация Сливен

Изплатени са обезщетенията за унищожените домашни птици в сливенското с.Глушник заради разкритото в началото на ноември първично огнище на инфлуенца, съобщава директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен д-р Пламен Пенчев в писмо до областния управител Чавдар Божурски.

За да бъде пресечено разпространението на острата инфекция, са били умъртвени 1 362 птици в домашните стопанства в Глушник. Сред унищожените птици са 850 кокошки, 315 гълъба, 61 петли, 40 патици и други, включително и 30 декоративни птици. Обезщетения са получили 75 стопани, като общият размер на сумата възлиза на 33 765 лева. Стойността на обезщетенията за брой птица варира между 2 лева /за пилета/ и 40 лева /за гълъби и пуйки/.

Ликвидирането на огнището без да се допусне разрастване на заболяемостта сред птиците и своевременното компенсиране на засегнатите лица стана благодарение на добрата координация между областната администрация и ОДБХ, съвместно с община Сливен и ОД на МВР.

2018-02-19 / Сливен почете Левски


Категория: Областна администрация Сливен

Възпоменателна церемония по повод 145-годишнината от гибелта на Васил Левски се състоя по обяд на 19 февруари на едноименния площад в Сливен. Венци и цветя пред паметника на Апостола бяха поднесени от областния управител Чавдар Божурски, кмета на община Сливен Стефан Радев, народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, командира на военно формирование 22 220 полк.Любомир Вачев, ръководители на регионалните структури на МВР, ДАНС, МОН, патриотични организации, историци, общественици, много граждани и деца. „Левски е човек-идеал, моралните му висини няма с какво да бъдат измерени…Той е загинал едва на 35 години. От днешна гледна точка това е младежка възраст. На тази възраст, в една реакционна среда, след 500 години робство, той е започнал борба за свобода. Ако днес гледаме света през очите на Апостола, препятствията и трудностите, които срещаме в живота си, са дребни и преодолими“ – каза в словото си кметът на община Сливен Стефан Радев.
Преди възпоменателната церемония ученици поднесоха цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Левски, които активно са участвали в дейността на основания през 1870 година в Сливен таен революционен комитет. Основни организатори на проявите бяха общината в Сливен, военно формирование 22 220 и РУО.
Паметникът на Васил Левски в Сливен е открит през 2007 г. след близо петгодишна кампания за набиране на средства, основни инициатори на която бяха училища в града с подкрепата на общината. 10 хил.лева от необходимите средства бяха осигурени от благотворителни прояви и частни дарители, а останалите 11 хил.лева – от местния бюджет. Автор на паметника е столичният скулптор Красимир Ангелов.

2018-02-17 / Кукери прогониха злото в Глушник


Категория: Областна администрация Сливен

Кукери прогониха злото в сливенското с.Глушник на традиционните "Маскарадни игри" в навечерието на Сирни Заговезни. Гости на празника бяха областният управител на Сливен Чавдар Божурски, както и областният управител на Търговище Митко Стайков, който е с корени от Глушник.
Кметът на селото Димитър Петков и кметът на община Сливен Стефан Радев поздравиха участниците - групи от населеното място-домакин, от сливенските села Гавраилово, Младово, Жельо войвода, Горно Александрово, от с.Александрово, община Павел баня и др. Самодейните състави демонстрираха на площада как се посрещат кукери от стопаните на дома. Тази година бяха отправени и пожелания "Да сме работливи, грамотни и имотни". Бяха направени възстановки на различни обреди. Имаше "мечки", "дяволи" и оглушителен звън на чанове. Най-пъстри бяха костюмите на самодейците от сливенските села, най-тежки чанове на кръста носеха мъжете от с.Александрово, "страшни", както е според традицията, бяха маските на всички. Жури под председателството на етнолога доц.д-р Владимир Демирев оцени представянето на групите. Събитието имаше и благотворителен характер. Участници, гости и зрители имаха възможност да си купят сувенири. Постъпленията от продажбите ще бъдат вложени за довършването на православната църква в Глушник.
Празника уважиха ръководителите на ДАНС, РУ на МВР, председателят на общинския съвет, общински съветници, кметове на населени места.
Организатори на маскарадните игри са община Сливен, кметството в с.Глушник и местното читалище "Просвета 1935". Областната администрация в Сливен си имаше свой човек сред участниците в кукерските игри - Женита Стайкова, която облече костюма наред с младежите от групата на селото-домакин. Женита е отскоро на работа в администрацията след спечелен конкурс.

2018-02-16 / Над 2400 пътни знаци са нужни за пешеходните пътеки в област Сливен


Категория: Областна администрация Сливен

Над 2400 предупредителни пътни знаци трябва да се поставят на пешеходните пътеки в населените места в Сливенска област. Това са част от резултатите от извършена проверка за състоянието на пътната маркировка в четирите общини на областта – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.
Данните бяха обсъдени от междуведомствена комисия под председателството на зам.областния управител Камен Костов. Според промените в Наредба №2 за сигнализацията на пътищата с пътна маркировка и Наредба №18 за сигнализацията с пътни знаци, ширината на пешеходните пътеки тип „зебра“ е увеличена на 4 метра върху пътищата от републиканската мрежа и на 3 метра върху останалите пътища. На пешеходните пътеки тип „зебра“ задължително трябва да има надпис „ПОГЛЕДНИ“. Задължително е и обозначаването им от двете страни с вертикални предупредителни знаци „Пешеходна пътека“ и „Деца“.
В гр.Сливен общината е направила проверка на 159 пешеходни пътеки тип "зебра", като 30 от тях са „повдигнати“. Девет имат нужда от освежаване, а една трябва да бъде нацяло възстановена. От общината съобщиха, че част от предупредителните знаци са били откраднати или увредени от рекламни съобщения и обяви. Сливен се нуждае допълнително от 1 230 предупредителни знака „Пешеходна пътека“. Освен това на кръстовището на бул.“Цар Симеон“ с „Цар Освободител“ ще бъде изграден светофар до края на годината. То е едно от двете места с висок риск от пътно-транспортни произшествия в областния център. Другото рисково място е образувано от пресичането на бул.“Стефан Стамболов“ с бул.“Панайот Хитов“ и ул.“Лъвова чешма“. Има изработен проект за светофарна уредба, но няма финансиране.
Пътеките тип „зебра“ в гр.Нова Загора са 339, надпис „ПОГЛЕДНИ“ има на 88 от тях. Всички са с по-малка ширина. Общината ще възложи на експерт да извърши оценка на кои места действително има нужда от пешеходни пътеки, за да се намали техният брой в града. Нуждите от предупредителни пътни знаци за цялата община възлизат на 1 143 броя.
В гр.Котел пешеходните пътеки тип „зебра“ са 11, всички са в лошо състояние, без задължителния надпис и предупредителни знаци.
В община Твърдица пешеходните пътеките на общински пътища и улици са 34, всички се нуждаят от освежаване на пътните знаци.
Представителите на общините се обединиха около мнението на местната администрация в Сливен, че общините имат нужда от финансова помощ, за да приведат пътната маркировка според изискванията на закона. Например, стойността на един пътен знак заедно с доставката и монтажа възлиза на 100 лева.
Пешеходните пътеки тип „зебра“ на пътищата от републиканската мрежа не отговарят на всички изисквания в двете наредби – липсват знаци или са извън стандартите за ширина.
Междуведомствената комисия бе назначена със заповед на областния управител Чавдар Божурски. Проверката бе възложена след среща на Главния прокурор с министрите на регионалното развитие и вътрешните работи по повод зачестилите в страната произшествия с пешеходци. Данните ще бъдат предоставени на АПИ.

2018-02-16 / Съветът за сигурност проведе редовно заседание


Категория: Областна администрация Сливен

Редовно заседание на Областния съвет за сигурност се проведе под ръководството на областния управител Чавдар Божурски. В заседанието участваха ръководителите на териториалните структури на МВР, ДАНС, Военна полиция, МО, РЗИ, ЦСМП.
На заседанието бяха обсъдени изготвените от структурите на държавните ведомства планове за действие при терористична заплаха, както и разписаните мерки за сградите и съоръженията за обществено ползване, съгласно решение на Министерския съвет от 2.11.2017 г. Участниците се обединиха около мнението, че след съгласуване с правителството и съответните министерства е необходимо да се проведе съвместна тренировка на териториалните сили на МВР, ДАНС и МО. Целта на тренировката е да се отработи взаимодействието между институциите за овладяване и ликвидиране на заплахи. При съмнение за евентуална терористична заплаха гражданите трябва незабавно да подадат сигнал на тел.112.