Вход за потребители              

2017-08-17 / Големите пожари в района на Сакар планина, при селата Сакарци и Присадец-Маточина са причинени от почистване на пасища и работа с тежка селскостопанска техника.


Категория: Областна администрация Хасково

Това показват предварителните огледи на противопожарните екипи, съобщи директорът на РДПБЗН Хасково комисар Николай Вълчев. За това са свидетелствали и местни жители от поразените от огъня райони. Областният управител на Хасково Станислав Дечев призова за пореден път стопаните да проявят разум и да избягват работа в пожароопасния сезон с техника, която причинява искри и предизвиква запалвания. "Въпреки превантивните мерки, работата с кметовете по места, предупрежденията, санкциите и молбите към стопаните, отново имаме запалвания, предизвикани от човешка небрежност, безотговорност и нарушаване на противопожарните норми", заяви Станислав Дечев. 
В момента в района на Сакар духа силен, до бурен на моменти вятър, температурите са високи, сухо е и най-малката искра може да предизвика пожар. 
В село Сакарци, където огънят вече изпепели над 800 декара площи, продължава обхода на засегнатите места. Екипи на пожарната ще останат на дежурство там през целия ден, за да не допуснат ново разпалване. 
Край Маточина продължават усилията на пожарникари, военни, горски служители и доброволци за овладяване на пожара. Той се разгърна на фронт от 1200 декара и все още не е локализиран. Няма бедстващи хора, застрашени села и селскостопанска продукция. Горят лесонепригодни площи, суха трева и храсти. Пожарът се развива по посока р.Тунджа. На място са 7 противопожарни екипа, 30 военно служещи с техника, десетки горски служители и специализирана гасителна техника, които пряко участват в потушаването на пожара. На терен от вчера са и доброволните формирования от Тополовград и Свиленград. От Пожарната още веднъж призовават за изключително внимание и отговорност всички, които имат работа на открито. За Хасковска област е в сила екстремален риск от възникване на пожари. Кодът е червен. Това означава, че и най-незначителната небрежност, може да доведе до силни горски и полски пожари, които да се разгърнат на голяма площ и да доведат до сериозни икономически и селскостопански загуби. Щетите от горящите вече едно денонощия площи в района на засегнатите села Сакарци, Присадец, Филипово и Маточина все още не са изчислени.


Нели Вълканова

2017-08-17 / Тази сутрин в 5 часа военнослужещи от формирование 52 740 в Хасково се включиха в гасенето на големия пожар край селата Присадец и Маточина.


Категория: Областна администрация Хасково

34-мата униформени с техника се включват в подкрепа на екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които от вчера се опитват да овладеят пламъците в труднодостъпния район. Пожарът обхвана над 1000 декара площ в пограничния район. Изпепелени са сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Няма застрашени населени места, няма опасност за хората и за селскостопанска продукция. 
Другият пожар при село Сакарци беше локализиран снощи. Там бяха оставени дежурни екипи, за да контролират района. Там пламъците унищожиха над 800 декара площи. 
За днес в почти цялата Хасковски област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи.


Нели Вълканова

2017-08-16 / Военните отиват на помощ на пожарникарите при Маточина


Категория: Областна администрация Хасково

Пожарът край тополовградските села Присадец и Филипово се разраства в посока Маточина. Ситуацията остава сложна. Това е причината преди минути да бъде поискана помощ от военните. С нарочно писмо, изпратено от Областна администрация Хасково, за овладяване на ситуацията е поискана помощ от Военно формирование 52 740 в Хасково. В района продължава да духа бурен вятър. Цяла нощ ще продължат опитите на пожарникари, горски и доброволци за овладяване и локализиране на пожара. Към Маточина вече е пренасочена част от противопожарната техника, която работеше край село Сакарци. Там пожарът вече е локализиран. Изпепелени са 800 декара сухи треви и храсти. Няма стопански загуби. Част от огнеборците и горските остават на този терен, за да предотвратят ново разрастване на огъня. Ситуацията в Тополовградско се контролира лично от директора на РДПБЗН комисар Николай Вълчев, който увери, че няма опасност за населените места, хората, селскостопанска продукция и постройки.


Нели Вълканова

2017-08-16 / Продължават усилията за овладяване на пожарите в тополовградско


Категория: Областна администрация Хасково

Продължават усилията на огнеборците за потушаване на пожарите в тополовградско. И двете огнища при Сакарци и при Присадец-Маточина не са овладени. В района духа много силен вятър и работата на противопожарните екипи е изключително затруднена. Температурите остават високи. Рискът от разрастване на огъня – също. В огнището между селата Филипово- Присадец, в посока Маточина, са изпратени още допълнителни сили. Освен работещите на място 5 противопожарни екипа от РДПБЗН Хасково и техника от Държавното горско стопанство, вече има изпратена помощ и техника от горското и от други области на страната. Там фронтът на пожара е около 1000 декара, територията е гранична, пресечена и не може да се засече точно. Няма опасност за населените места, няма бедстващи хора, не са застрашени и стопански сгради или площи с реколта. 
В района на Сакарци, където гори другият пожар, продължават опитите за локализиране на пожара. Там също е изпратена допълнителна техника от горското. Няма опасност за хората от близкото село, не са застрашени домове или площи със селскостопанска продукция. 
Прогнозите на огнеборците са, че по тези два пожара ще се работи през цялата нощ. На място са пожарникари, горски служители, доброволци от Тополовград.
Комисар Николай Вълчев съобщи, че през следващите 48 часа за Хасковска област е обявена екстремална степен за опасност от пожари. По дефиниция, екстремална опасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите


Нели Вълканова

2017-08-16 / Два големи пожара горят на територията на област Хасково.


Категория: Областна администрация Хасково

В района на селата Присъдец- Филиповци, община Тополовград, са пламнали сухи треви и лесонепригодни площи. Пожарът се разгръща на широк фронт и е труден за овладяване. Пламъците се движат в посока Маточина. На място вече работят 5 противопожарни екипа, допълнителна помощ е поискана и от горското стопанство. Второто огнище на пожар е при село Сакарци. Там фронтът също все още не е уточнен, но пожарът се разраства и върви към близка широколистна гора. На място работят също 5 противопожарни екипа. Към пожарите вече пътува и комисар Николай Вълчев, директор на РДПБЗН Хасково. По информация на зам.-кмета на община Тополовград Наско Стоянов към Присъдец е изпратен първият екип от доброволното формирование. Доброволците ще са в услуга та пожарникарите и ще се включат в гасенето. Очаква се да се събере и вторият екип, който да бъде разпределен към едно от двете огнища. В работата по овладяването на огъня участват и екипи на Държавното горско стопанство.


Нели Вълканова

2017-08-09 / 44 екипа за съвместна работа са формирани в област Хасково с цел реализиране на идеята на Правителството за присъствие на всяко дете в клас през новата учебна година.


Категория: Областна администрация Хасково

Това стана ясно днес по време на работна среща, проведена в Областна администрация Хасково. В работата й участваха Областният управител Станислав Дечев, един от заместниците му Ангел Божинов, началникът на РУО Хасково Красимира Джисова, представители на общините от областта, директори на училища, образователни експерти. 
Сформирането на т.нар. екипи за обхват е в изпълнение на решение на МС за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Целта е всички деца, които са в обхвата на задължителното образование, родени между 2001 – 2012 г., да посещават училище. Екипите, които ще работят с всяко дете индивидуално, включват представители на РУО Хасково, общините, Социално подпомагане, МВР. Към тези експерти, според спецификата на случая, ще се включват още медиатори, кметове на населени места, социални работници, представители на различни служби, имащи отношение към конкретния проблем. Числеността на екипите е различна. Всяка община е разделена на райони, а във всеки район ще работи по един екип. Най-много такива групи са сформирани в община Хасково-13, в община Димитровградекипите са 8, в Харманли- 3, в Тополовград и Стамболово – по 4, в Ивайловград- 5 екипа, в община Свиленград - 3, в Любимец – 2, в Минерални бани, Маджарово и Симеоновград ще работи по един екип. 
Утре е поредната работна среща в МОН. От ведомството вече са разработили портал , който ще има директна връзка с общините, ГРАО, Социално подпомагане и МВР. На тази платформа ще се качват данните за всички деца в училищна възраст и ще може да се следи тяхното движение, промяна на населено място, училище, адрес и т.н. В момента образователните управления по региони подготвят данните за новата учебна година. Те ще подадат информация на общините за незаписаните ученици. Ще се иска справка и от Гранична полиция за деца, заминали в чужбина и отпаднали от нашата образователна система. 
„Всички тези мерки се предприемат в интерес на децата, а не за да се санкционират родителите. Има частни случаи, които ние познаваме, по които общините работят от преди, така че всички усилия ще са насочени към това децата да бъдат в клас“, обясни Красимира Джисова. Тя уточни, че първите проверки на екипите за обхват ще започнат през септември. „Предстои много работа, но със съдействието на всички институции ще успеем“, каза тя.
Началникът на РУО Хасково напомни, че ще се завиши и контролът върху неизвинените отсъствия, ще се следи стриктно за присъствието във всеки час, категорична е тя. 
В началото на септември ще се проведе поредната работна среща в Областна администрация Хасково.


Нели Вълканова

2017-08-03 / Ст. Дечев: Правителствата на България и Македония направиха това, което народите от двете страни на държавната граница отдавна искат


Категория: Областна администрация Хасково

Хасково отбеляза тържествено 114 години от Илинденско- Преображенското въстание. В тържествената церемония пред паметника на Незнайния войн участваха кметът на общината Добри Беливанов, народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова, областният управител на Хасково Станислав Дечев, заместник-кметът Милена Трендафилова, командирът на военно формирование 52 740 подп. Николай Александров, представители на патриотични организации, политически сили, граждани. 
В словото си областният управител на Хасково Станислав Дечев заяви: ”Българската историография нарича Илинденско- Преображенското въстание вторият най-висок връх в борбата за национално освобождение след Априлското въстание. Защото, ако Април 1876 година донесе Освобождението на България, то битките през горещото лято на 1903 година доведоха до спасението на българите в Македония и Одринска Тракия. И още нещо твърде важно: днес трябва да помним не пепелищата, а саможертвата на цял един народ, останал извън пределите на Родината, но силно жадуващ обединението с нея", подчерта Станислав Дечев. "114 години след Илинденската епопея, ние сме свидетели на друг, исторически, съдбовен момент. След десетилетия на демагогия и политическо разделение, след години на конфронтация и изкуствено насаждана неприязън, България и Македония направиха крачка към историческата истина. С подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, в навечерието на честванията на Илинденското въстание, бе постигнат исторически резултат, за който юначните македонски и тракийски комити пожертваха младостта си. Днес можем да кажем, че Правителствата на България и Македония направиха това, което народите от двете страни на държавната граница отдавна искат: приятелски и добросъседски отношения, братска помощ и общи проекти за европейско развитие. И този процес няма как да бъде спрян от тук нататък, защото общото минало неминуемо води и към общо бъдеще. Защото няма нищо по-естествено от това братя да почитат заедно предците си, да се уважават, да вървят рамо до рамо напред”, заяви Станислав Дечев и призна:”Днес по-гордо от всеки друг път заявявам: Да живее България!” 
Честването продължи с изпълнения на народен оркестър „Орлово” на пл.”Свобода”.


Нели Вълканова

2017-08-01 / Кметствата в община Стамболово да имат свой собствен бюджет и с него сами да правят плащания за основна поддръжка на селата.


Категория: Областна администрация Хасково

Това поискаха от заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова кметовете на населени места в стамболовско. В рамките на изнесените приемни д-р Здравкова проведе среща с представителите на местната власт и с жители на община Стамболово. Хората информираха заместник областния управител за перманентни проблеми с водоснабдяването на селата Голям извор и Поповец, както и за липсата на поливна вода в общинския център. Освен това те настояват за ремонт на три пътни отсечки в общината: Поповец- Лясковец, Тънково- Голям извор и Корен- Жълти бряг. Пред д-р Здравкова кметът на Царева поляна настоя за проверка на няколко адреса в селото, където живеят много хора, предимно роми, без адресна регистрация. Това създава проблеми на местните жители и те с право настояват да се разреши този проблем, заяви кметът на селото. Пак там е голяма и популацията от бездомни кучета, за което освен областната управа, е информирана и община Стамболово. Друг важен за селата в община Стамболово проблем е липсата на достатъчно съдове за смет и редовното сметоизвозване. 
В рамките на изнесените по общини приемни на държавната власт д-р Стефка Здравкова се срещна и с жителите на община Тополовград. В този край на областта основен проблем е пътят за Стара Загора през Светлина, защото отсечката има нужда от основен ремонт, а финансиране все няма, оплакаха се живеещите в Тополовград.


Нели Вълканова

2017-07-31 / Да се почиства републиканската пътна мрежа в рамките на община Минерални бани.


Категория: Областна администрация Хасково

Това бе едно от основните искания на хората, които днес се срещнаха с Областния управител на Хасково Станислав Дечев. В рамките на изнесената си приемна той разговаря с жителите на общината по редица наболели проблеми в Минерални бани. Един от тях е поддръжката на пътя Хасково – Минерални бани. „Това е Национален курорт, първото впечатление на туристите се създава още по пътя към него. Затова е добре ОПУ- Хасково да почиства храстите край платното, да оформя канавките и да се грижи за пътя до Минерални бани. Това е въпрос и на пътна безопасност“, сподели кметът на общината Мюмюн Искендер. Още един проблем, засягащ Областното пътно управление, бе поставен пред Областния управител днес. Жителите на Спахиево поискаха да се възстановят тръбите за поливната вода на селото. Те са ударени и спукани от машини на Пътното, при извършване на ремонт. Така на практика, в най-големите жеги, хората не могат да ползват поливна вода. Спахиевци поискаха съдействие от Станислав Дечев за разрешаването на проблема и възстановяване на щетите от ОПУ Хасково. 
Те настояват и за контрол над собственика на ракиения казан в селото. Според местните, отпадъците от казана се изливат направо в реката, а за да спре тази практика, те поискаха намесата на Станислав Дечев и РИОСВ Хасково. 
„В община Минерални бани се работи много и това е видно, защото курортът се променя с всеки изминал ден. Тук не говоря за вече реализираните проекти, а за идеите на общината за привличане нови инвестиции и разширяване обхвата на туристическите услуги: освен балнео- туризъм, тук вече много осезаемо е развит и културно-историческия туризъм“. Това заяви Областният управител на Хасково Станислав Дечев веднага след срещата си с кмета Искендер и главния архитект Димитър Стоев. Тримата посетиха централния парк на курорта и коментираха варианта за разширяване и облагородяване на района на парка и преминаващата от там река.


Нели Вълканова

2017-07-31 / Станислав Дечев: Делата на Левски и Ботев винаги ще бъдат пример за всички българи


Категория: Областна администрация Хасково

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в официалната церемония по откриването на уникален паметник в с.Спахиево, община Минерални бани. Това е първият общ паметник на Васил Левски и Христо Ботев в България. 
Уникалният монумент е във формата на разтворена книга, в която са вградени мраморните барелефи на Левски и Ботев. Идеята за паметника е на Христина Хубенова от Спахиево, която е основен дарител и двигател на патриотичната мисия. 
Кметът на Минерални бани откри паметника и заяви: “Изключително съм развълнуван и горд, че тази родолюбива идея е осъществена по инициатива на хората в село Спахиево, в нашата община Минерални бани“. Той заяви, че днес на практика осъществяваме мечтата на Левски за това, че всички заедно: българи, турци , арменци и други етноси живеем заедно и в мир.
„Този паметник е символ на обединена България, на чистата и свята република, за която Левски мечтаеше и в чието съществуване Ботев вярваше. Тези национални герои винаги ще бъдат пример за поколения българи, тяхното дело трябва да бъде не само увековечено, но и продължено“, заяви в словото си Областният управител на Хасково Станислав Дечев. 
В официалната церемония участваха депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, кметът на Хасково Добри Беливанов, много дарители, предприемачи, членове на Ротари клуб Хасково, гости и местни жители.
Паметникът бе открит с водосвет, а днешният 31 юли се превърна в празник за всички жители и гости на Спахиево. Това не е първият мемориал, който обединява спахиевци. Преди години тук е открит паметник на загиналите местни мъже във войните 1913- 1945 година.


Нели Вълканова