Вход за потребители              

2017-10-12 / Областният управител на Хасково Станислав Дечев изпрати поздравителен адрес до кметовете на общини в област Хасково по повод 12 октомври- Ден на българската община.


Категория: Областна администрация Хасково

В обръщението към градоначалниците се казва:


Уважаеми дами и господа кметове на общини,


За мен е чест да Ви поздравя по повод Деня на българската община – 12 октомври!
Като Областен управител на област Хасково винаги съм държал на диалога между местната и държавна власт, защото само чрез разбирателство и градивни проекти можем да постигнем значими резултати за развитието на общините от нашия регион. В мое лице всички Вие и Вашите администрации имате сериозен партньор и ангажиран с проблемите на местното самоуправление държавник.
От своя страна аз разчитам на Вашите опит, професионализъм и отдаденост в работата Ви за добруването на хората от област Хасково.
Пожелавам Ви да запазите енергията, с която работите, да продължавате на изпълнявате все така отговорно своите ангажименти към хората от Вашите общини и да не забравяте, че всичко, което правите днес, ще остане за идните поколения.
Честит празник!

2017-10-11 / Професионалното образование и обучение обсъждат днес в Областна администрация Хасково експерти от Министерствотото на образованието и науката.


Категория: Областна администрация Хасково

Професионалното образование и обучение обсъждат днес в Областна администрация Хасково експерти от Министерствотото на образованието и науката, представители на РУО от областите Хасково, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян, директори на професионални гимназии, преподаватели, работодатели, социални партньори, специалисти в системата на професионалното обучение. 
Форумът бе открит от заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. „Професионалното образование и обучение са темите, които не веднъж са били обсъждани тук, защото това е един от основните проблеми за съвременния бизнес и за всеки млад човек, който търси реализация. Както знаете, приоритет за Правителството през този мандат е образованието, а професионалното обучение е един от основните елементи на българската образователна система“, заяви д-р Здравкова. „За съжаление, през последните десетилетия, именно професионалното образование „изостана“ от динамичните процеси на развитие на икономиката. И така на практика се получи, че в момента има производства, за които няма квалифицирани кадри. Проблем, който става все по-сериозен за Хасковска област“, подчерта тя. 
„Още от предишния мандат на Кабинета Борисов ние сме поставяли този въпрос пред институциите, защото бизнесът на Хасковска област се обръщаше към Областния управител Станислав Дечев за съдействие. Сега виждам, че и Правителството и бизнеса вече вървим по една писта и фактът, че днес сме тук, поне за мен означава, че има решение, и то е съвсем реалистично“, обобщи д-р Здравкова. 
Представителите на дирекция Професионално обучение и образование в МОН представиха основните предложения за концептуален документ, който да регламентира професионалното образование в България. Факт е , че вече нараства интересът към дуалното образование и през тази учебна година паралелките с дуално обучение са значително повече от предишните години Това стана възможно, защото действително Правителството работи по този свой приоритет, подчертаха лекторите. Те изтъкнаха, че сътрудничеството между бизнеса и професионалните училища е налице, но трябва да се работи за устойчивост на системата за дуално образование. Освен това вече са направени и първите стъпки за насочване на учениците към специалности с текущ или очакван недостиг на кадри в бъдеще. Целта е българското професионално образование и обучение да станат привлекателни за младите хора, това е и една от основните европейски идеи за обезпечаване на пазара на труда.


Нели Вълканова

2017-10-06 / Областният управител: Свиленград е град- емблема


Категория: Областна администрация Хасково

Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе официален гост на тържественото честване на Деня на Свиленград- 5 октомври. Кулминацията на тържествата бе церемонията по откриване и освещаване на паметника на ген.Никола Иванов. Кметът на Свиленград инж. Георги Манолов приветства гостите и благодари специално на скулптура на монумента Дишко Дишков и на фондация „Въздигане”, които са помогнали за реализиране на проекта. Животът на ген. Никола Иванов представи историкът проф. Трендафил Митев. Монументът бе осветен от Старозагорския митрополит Киприян. Областният управител Станислав Дечев подчерта, че Освобождението на Свиленград е не само исторически факт. „Защото на 5 октомври 1912 година свободата слиза от връх Шейновец в Свиленград и продължава към Одрин, за да стигне до всички бойни полета на Балканската война. Българските войници печелят битка след битка, превземат крепости, благодарение на несломимия си дух. От свободен Свиленград българските войски и младата държава изпращат сигнал до целия свят. Сигнал, от който Великите сили разбират, че свободна България е вече непреодолима сила във всяко отношение”. Станислав Дечев подчерта, че днес имаме уникалния шанс да живеем в свободна и стабилна България.„ А Свиленград не е само първият освободен град по време на войната. Свиленград е лицето на България пред света. Това е градът- емблема, който налага първата представа за държавата ни пред хората от два континента. И аз съм горд, че Свиленград се обновява, модернизира и развива с всеки изминал ден, в същия ритъм, в който и страната ни върви стабилно по пътя на икономическата свобода и европейско развитие. Честит празник, Свиленград! Да живее България!”, заяви областният управител на Хасково.
Венци и цветя пред паметника на ген. Никола Иванов поднесоха кметът на община Свиленград, депутатът д-р Георги Станков и представили на опозицията, областният управител Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова, кметът на Харманли Мария Киркова, представители на други приятелски общини от региона. Поздравителни адреси изпратиха Премиерът Бойко Борисов и Президентът Румен Радев.


Нели Вълканова

2017-10-05 / Областният управител на Хасково Станислав Дечев честити празника на Свиленград- 5 октомври.


Категория: Областна администрация Хасково

В поздравителния адрес, изпратен до градоначалника инж. Георги Манолов се казва: 
„Уважаеми г-н Манолов, 
Приемете моите сърдечни поздрави по повод Празника на Свиленград – 5 октомври!
За мен е чест да поздравя всички жители на Свиленград и да поднеса своите пожелания за лични успехи, просперитет и все по-интензивно развитие на най-китния и слънчев град в Хасковска област!
Г-н Манолов, на Вас се пада огромната отговорност да управлявате един от емблематичните български градове, символ на трансграничното сътрудничество, на здравите български корени и непрестанния стремеж за просперитет. Впечатлен съм от темповете на обновяване и развитие на Свиленград. Не спирайте да търсите пътища за сътрудничество, не преставайте да внедрявате иновативни практики и да модернизирате общината.
Запазете градивната си енергия и продължавайте все така дръзко и смело да осъществявате мечтите си за красив, благоустроен и модерен Свиленград! 
Честит празник!“
На 5 октомври Свиленград отбелязва 105 години от освобождението си. Тържествените чествания на светлата годишнина ще бъдат тази вечер. Областният управител Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова са официални гости на тържествата.


Нели Вълканова

2017-10-02 / Областният управител на Хасково Станислав Дечев отличи с грамоти възпитаници на СУ “Стефан Караджа“ Хасково за постигнати високи спортни резултати на Световни и Европейски първенства.


Категория: Областна администрация Хасково

На церемонията, организирана от директора на училището Силвия Тенчева, бяха връчени и парични премии за всички шампиони от училището и спортни екипи от спонсори, които подкрепят развитието на спорта в Хасково.
„За мен е удоволствие да съм днес тук, защото стимулирането и развитието на детско-юношеския спорт са мой приоритет“, заяви Станислав Дечев. Той подчерта, че Хасково е град, който няма как да развива професионален спорт на нивото, на което всички бихме искали. Но за сметка на това можем да направим много за детско-юношеския спорт, убеден е областният управител. Станислав Дечев връчи грамоти на Петя Делчева, за второто й място- сребърен медал на Световното първенство и Европейска шампионка по борба, на Димитринка Сергеева, класирана на 5 място на ЕП и на 10 място на СП по борба, на Мерт Рамадан, завоювал 3 място на ЕП И 11 място на СП по борба, на Емирджан Рамадан- сребърен медалист от ЕП по бокс, на Християна Петрова и Маринела Панайотова за отличното им представяне на ЕП.
С благодарствени грамоти за изключителни заслуги бяха отличени и треньорите на младите хасковски спортни надежди: Петю Кирев, Стоян Желев, Али Мехмед, Людмил Димитров, Ирина Миладинова. 
Надеждата на хасковския хандбал Маринела Панайотова получи парична помощ от спортното училище за възстановяване след операцията, която я извади от отбора за кратък период от време.


Нели Вълканова

2017-10-02 / Областният управител на Хасково Станислав Дечев почете паметта на хилядите загинали тракийски бежанци при масовите гонения преди 104 години.


Категория: Областна администрация Хасково

На тракийското поклонение в Маджарово присъстваха наследниците на тракийци, представители на родолюбиви организации, политически партии и граждани. Сред официалните лица бяха още депутатът от ГЕРБ д-р Георги Станков, кметът на Маджарово Милко Армутлиев, на Харманли Мария Киркова, заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, председателят на тракийската организация Красимир Премянов, кметове на други общини от региона и представители на тракийските дружества от цялата страна. 
Въпреки проливния дъжд признателните наследници на тракийци сведоха глави пред паметта на жертвите на турските гонения и поднесоха венци пред пантеона. Веднага след това областният управител Станислав Дечев и официалните лица поднесоха цветя и пред паметниците на тракийските воеводи Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.


Нели Вълканова

2017-09-26 / Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в традиционните дни на социалните услуги в Димитровград.


Категория: Областна администрация Хасково

Във форума участваха заместник министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, кметът на Димитровград Иво Димов, заместник областният управител на Стара Загора Петя Чакърова, представители на АСП, социални работници, експерти от общините в Хасковска област. 
„Много често казваме, че за зрелостта на едно общество се съди по отношението му към уязвимите групи. В този смисъл, ако правим изводи за Димитровград по този критерий, трябва да признаем, че Вашата община е в пъти по-зряла от останалите“. Това заяви в приветствието си към форума заместник областният управител на Хасково. Д-р Здравкова подчерта, че социалните практики в Димитровград са развити, устойчиви и резултатни. „Политиката на община Димитровград в социалната сфера обхваща целия спектър от уязвими групи, които имат нужда от подкрепа, от социализиране и от интегриране. Затова ми позволете да Ви поздравя за изключително хуманната работа и да Ви призная, че Вашата е пример не само за област Хасково. Според мен опитът и добрите практики на Димитровград са социално ноу хау, което тук разработихте и надграждате по един изключително продуктивен начин“, обобщи д-р Стефка Здравкова.
Заместник министър Димитрова също изтъкна изключително успешната работа на Димитровград в сферата на социалните услуги и посочи, че е впечатлена от сериозната ангажираност на кмета Иво Димов със социалните услуги, тяхното устойчиво развитие и разширяване.


Нели Вълканова

2017-09-25 / Станислав Дечев връчи най-високото отличие на Областния управител на Хасково, почетен плакет, на диригента на Детски хор "Орфей" Елена Цветкова.


Категория: Областна администрация Хасково

Днес певческата формация празнува 40 години от създаването си. Пред стотиците настоящи и бивши хористи, пред създателите на хора и представителите на музикалната гилдия Станислав Дечев благодари на всички изпълнители за това, че прославят Хасково и областта по целия свят. Губернаторът сподели, че винаги се чувства горд, когато научава за поредните успехи на хор "Орфей". "От днес нататък ще бъда истински щастлив, ако мога да се нарека не само Ваш почитател, но и Ваш приятел", сподели областният управител на Хасково.


Нели Вълканова


2017-09-25 / Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в тържественото честване на Независимостта на България.


Категория: Областна администрация Хасково

В официалната церемония участваха депутатите от ГЕРБ Евгения Ангелова и д-р Георги Станков, заместник-кметът Милена Трендафилова, заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, командирът на Военно формирование 52 740 подп. Николай Александров секретарят на община Биляна Димитрова, общински съветници, представители на политически сили, обществени и патриотични организации, граждани. 
„Независимостта не е само политически акт, тя е процес, до който нашите прадеди са стигнали с цената на много усилия, труд и саможертви”- с тези думи се обърна към множеството областният управител Станислав Дечев. „Само за 30 години от Освобождението на 1908 година България преживява истинска икономическа революция. Жадният за свобода народ се преражда, стопанството се развива, животът се обновява. И всичко това се усеща от всеки българин”, подчерта губернаторът. Той цитира спомените на видният английски историк Хенри Уудс, който пише: „Българските пътища са прокарани не само добре, те са и грижливо поддържани. Полетата се обработват. Сеното и зърното се прибират. Горите се разработват системно. България се замогва постепенно. Българската армия е организирана ефективно. Всяко село има своето държавно училище. Ето така през 1908 година България се оказа достойна да заеме позицията на водеща сила в Европа. Видно е , че където правителството е добро, всичко върви добре”, пише английският историк. Станислав Дечев подчерта, че сега имаме същите предпоставки да бъдем успешни. „България е независима, модерна и свободна страна. Затова нека отворим очите си и видим доброто, което се случва в държавата ни. Нека бъдем по-отговорни и позитивни. На нас българите ни е заложено да успяваме. Аз вярвам в това. Повярвайте и вие!” – призова Станислав Дечев.
Церемонията продължи със слово на заместник-кмета Милена Трендафилова и изпълнения на народни танци на площад „Свобода”.


Нели Вълканова

2017-09-22 / Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздравява жителите на Хасковска област по повод Деня на независимостта – 22 септември.


Категория: Областна администрация Хасково

Независимостта не е само политически акт, тя е процес, до който нашите прадеди са стигнали с цената на много усилия, саможертви и труд. Само за 30 години от Освобождението до 1908 година България преживява истинска икономическа революция.


Сега имаме същите тези предпоставки да бъдем успешни. България е независима, модерна и свободна страна. Затова нека отворим очите си и да видим доброто, което се случва в държавата ни. Нека бъдем по-отговорни и по-позитивни. На нас, българите,  ни е заложено да успяваме. Аз вярвам в това. Повярвайте и вие!


Честит празник на Независимостта!


Да живее България!


 


Станислав Дечев


Областен управител на област Хасково