Вход за потребители              

2017-06-26 / Областният управител на Хасково Станислав Дечев откри Благотворителна фотоизложба ЗаНики


Категория: Областна администрация Хасково

Благотворителната фотоизложба #ЗаНики бе открита днес от Областния управител на Хасково Станислав Дечев. Във фоайето на държавната администрация са експонирани фотоси от конкурса „Виждам красотата“, обявен от губернатора по повод 1 юни. Станислав Дечев нарече присъстващите приятели и допълни:„ Обръщам се към Вас така, защото вярвам, че щом в този момент сме заедно, наистина сме приятели. Днес за пореден път сме обединени от една кауза – #ЗаНики. Тази кауза ни събра преди две години, пак тук на Коледен базар, и тогава показахме, че сме силни, защото сме заедно. След това в поредица от инициативи продължихме да подпомагаме Ники. Лечението й обедини Хасково и областта и това е един уникален феномен,“ подчерта Областният управител. „Сега за пореден път трябва да покажем, че доброто е по-силно от болестта“, подчерта той и благодари на членовете на Клуба по фотография към Младежки център Хасково и на техния ръководител Славян Костов. С тяхна помощ бе направен подборът на снимките за тази изложба. Станислав Дечев благодари за подкрепата и на собственика на фотостудио „Коника“ Нели Стоилова, която отпечата снимките.
„Най-много съм впечатлен от учениците от Областния младежки съвет за иновации. Това са децата, с които тепърва започваме да работим заедно и вярвам, че ще постигнем значими резултати. Те избраха средствата от изложбата да бъдат дарени за Ники и те са тези, които ще бъдат тук през следващите 5 дни, за да посрещат всеки дарител“, обясни Станислав Дечев.
Първи откупки от експозицията направиха депутатът от ГЕРБ д-р Георги Станков, заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, представители на НАП, на Аидатур АД, ВиК Хасково, на неправителствени организации, граждани и ученици. 
Изложбата ще остане подредена до петък вечер. Всеки, който има възможност може да подкрепи Ники в борбата й с коварното заболяване като си купи снимка или дари пари в една от благотворителните кутии в Областна администрация.


Нели Вълканова

2017-06-25 / Благотворителната фотоизложба ЗаНики вече е подредена от членовете на Клуб по фотография в Младежки център Хасково.


Категория: Областна администрация Хасково

Очакваме Ви от утре до петък, всеки ден в Областна администрация Хасково, за да подкрепим Ники Корондилева.


Официално откриване- утре, 26 юни, от 12 часа във фоайето на Областна администрация Хасково.


Нели Вълканова

2017-06-22 / Областният управител на Хасково участва във Втората научна конференция „Светът на българина през 20 век“.


Категория: Областна администрация Хасково

Форумът е организиран от Община Димитровград и е посветен на 70 годишнина от създаването на Града на младостта. В приветствието си към гостите и организаторите на научния форум Областният управител на Хасково Станислав Дечев заяви:
„20 век започва с изграждането на Третата българска държава. За тези славни дни на ускорено развитие, политически страсти, задкулисни интриги и сложни международни отношения Симеон Радев пише своето забележително изследване „Строители на съвременна България“. 
Десетилетия по-късно обаче в България започва един не по-малко мащабен процес на съграждане - изграждането на Димитровград. Този проект събира на едно място хора от цялата страна и на картата на страната се появява един нов и модерен град. Този град доказа своята жизненост, защото дори и след падането на строя, който го създаде, Димитровград остава еталон за младежки дух и устойчивост. Аз много често се питам, ако ние сега решим да изградим един нов град, дали ще успеем?! Затова, ако някой сериозен публицист, иска днес да напише новата история на България, тя задължително трябва да започне от създаването на Димитровград“, подчерта Станислав Дечев. 
Конференцията бе открита от кмета на Димитровград Иво Димов. Той благодари на учените, преподавателите и музейните работници за отговорността, с която подхождат към този форум и изтъкна изключителната роля на Димитровград в съвременната история на България.


Нели Вълканова

2017-06-21 / В Бряст зажънаха с традиционен ритуал и много гости


Категория: Областна администрация Хасково

В Димитровградското село Бряст тази вечер по залез поставиха началото на жътвата. Организаторите избраха традиционният ритуал да се проведе в първия летен ден по залез слънце, за да се насладят и на нестинарски танци, веднага след падането на нощта. Специални гости на тържеството бяха депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на Общински съвет Димитровград Гергана Кръстева, заместник кметът на Димитровград Яшо Минков, общински съветници, земеделски производители от общината, много местни хора и гости на селото. Депутатът Евгения Ангелова поздрави хората от Бряст и изрази вълнението си от това, че вижда много малки деца и младежи, облечени в български народни носии. ”Народ, който тачи традициите си и помни миналото си, има бъдеще. Затова съм изключително впечатлена от ставащото в Бряст ”, призна народният представител. Председателят на Общински съвет Димитровград Гергана Кръстева цитира Ботевите стихове „жътва е сега, пейте робини тез тъжни песни” и заяви, че и днес слънцето пече жарко, но българите сме свободни да решаваме, да работим и сами да градим бъдещето си. 
Гостите на зажънването бяха облечени в традиционни престилки и жътварски кърпи, а до житните блокове стигнаха с каруци. След отслужването на водосвета по християнски обичай, започна и ритуалното зажънване на нивите. С песни, със сърп и ракойка гости и стопани влязоха в житните блокове. Стотици хора продължиха до тъмно да работят на полето, след което се прибраха в селото, за да станат свидетели на неповторимите нестинарски танци от района на Странджа планина.


Нели Вълканова

2017-06-20 / Областният управител на Хасково Станислав Дечев съвместно с Клуб по фотография към ОП Младежки център Хасково организират


Категория: Областна администрация Хасково

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА ЗаНики
Изложбата ще бъде открита на 26 юни /понеделник/ от 12,00 часа във фоайето на Областна администрация Хасково. На нея ще бъдат показани 25 фотографии от конкурса за любителска снимка „Виждам красотата“. Той бе обявен от Областния управител на Хасково Станислав Дечев по повод 1 юни- Международен ден на детето. В него се включиха 35 млади фотографи от цялата област. Освен отличените в конкурса снимки, на изложбата ще бъдат показани още фотоси, с цел събиране на средства за лечението на 17 –годишната Ники Корондилева от Хасково. Идеята за благотворителната изложба е на губернатора Станислав Дечев, а участниците във Фото-клуба от Младежки център Хасково избраха за кого да бъдат дарени средствата от нея. 
Фото-изложбата ще остане във фоайето на Областна администрация Хасково от 26 до 30 юни. През всичките 5 дни ще могат да се правят откупки на фотографиите, а парите от тях ще бъдат преведени по сметката на Ники, с титуляр Росица Ленкова, майка на момичето:
Пощенска банка BG66BPBI 7926 106 4334 801
BIC: BPBIBGSF
Вярваме, че доброто е по-силно от болестта и заедно можем да докажем това! 
Очакваме Ви от 26 до 30 юни всеки ден в Областна администрация Хасково, за да бъдем ЗаедноЗаНики!


Нели Вълканова

2017-06-19 / Зам.-областният управител д-р Стефка Здравкова участва в празника на УП Корен


Категория: Областна администрация Хасково

55 години от създаването на Учебен полигон Корен отбелязаха днес във Военен клуб Хасково. Командирът на Военно формирование 22 280 подп. Валери Антонов поздрави всички военнослужещи и гости. Полигон Корен е най-големият учебен полигон в България. Тук се провеждат учения на българската армия и на съюзническите войски, както и съвместни операции. 
Гости на тържественото честване на 55-годишнина на полигон Корен бяха полк. Стоян Стоянов- заместник началник щаб на Сухопътни войски, заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на община Хасково Добри Беливанов, командирът на формирование 52 740 подп. Николай Александров и други. 
Поздравителен адрес до служещите в поделение 22 280 Корен изпрати Областният управител на Хасково Станислав Дечев. В него се казва: „ Приемете моите сърдечни поздрави по повод годишнината от създаването на Учебен полигон Корен. Военнослужещите в Българската армия са обществен пример за родолюбие, мъжество и ежедневно изпълнение на синовния дълг. Нашата армия е стожер на мира, спокойствието и просперитета на Родината. Затова за мен е чест и отговорност, че на територията на Хасковска област е ситуиран Учебен полигон Корен, а във Военно формирование 22 280 служат отдадени на дълга и клетвата към България, професионално подготвени и отговорни бойци. Предайте личните ми поздрави на всеки от военнослужещите по повод 55-тата годишнина от създаването на Военен полигон Корен. Пожелавам Ви здраве, лично щастие и професионална удовлетвореност. Бъде все така пример за изпълнен войнски дълг и мъжество!“
По време на церемонията бяха връчени награди на служещи в поделението в Корен. Празникът продължи с изпълнения на групи и ансамбли от Военен клуб Хасково.


Нели Вълканова

2017-06-15 / Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова наблюдава тактическото учение „Ответен удар 17“, което се проведе днес на военния полигон в Корен.


Категория: Областна администрация Хасково

„Ответен удар 17“ е тактическо учение с бойна стрелба, планирано и организирано от щаба на Втора механизирана бригада. Учението представлява финален етап от подготовката на 31 Механизиран батальон и придадените му формирования. То допринася за нарастване на бойните способности на командирите, щаба и личния състав, повишаване на практическите умения и прилагане на разработените стандартни оперативни процедури за провеждане на дълбоки операции в защита на териториалната цялост на страната. Темата на „Ответен удар 17“ е „Усилен механизиран батальон, като преден отряд на сухопътен компонент в настъпление“. Целта е цялостна оценка на боеготовността и боеспособността на щаба и формированията на 31 Механизиран батальон и формированията му за участие в дълбока операция в тила на противника, както самостоятелно, така и в коалиционен формат.
Всички задачи, поставени пред командването и личния състав бяха изпълнени, а в разиграната полева ситуация участваха 655 военнослужещи, 41 единици бронетанкова техника, 122 единици автомобилна техника.


Нели Вълканова

2017-06-13 / За 12 път в Хасково се провеждат юнските театрални празници „Театър, обичам те!”-това е мотото на театралния фестивал, който стартира тази вечер в Хасково.


Категория: Областна администрация Хасково

На откриването на празниците на Мелпомена присъства заместник областният управител д-р Стефка Здравкова. Първото представление, което Община Хасково и ДКТ”Иван Димов” подариха на хасковската публика е „Малко комедия” на театрална къща Вива арт и ДТ”Адриана Будовска”-Бургас. Постановката е на Борислав Чакринов, с участието на Калин Врачански, Койна Русава и Асен Блатечки. Преди любимците на публиката да излязат на сцената, директорът на хасковския театър Стелиян Николов приветства публиката и откри официално 12-тото издание на „Театър, обичам те!”


Нели Вълканова

2017-06-09 / Режимът на водата в Хасково пада. МЗ разреши пускането на 6 от кладенците на ПС 1


Категория: Областна администрация Хасково

Оперативният кризисен щаб, свикан от Областния управител на Хасково Станислав Дечев, реши: режимът на водоподаване в Хасково пада и снабдяването на населението с вода се нормализира. Решението бе взето, след получените резултати от изследванията на питейната вода. Те бяха оповестени от Министерството на  здравеопазването. Изследванията са на БАН - за радионулиди: уран 234 и уран 238, олово 210, дъщерни продукти на радон, торий.  До дни се очакват допълнително резултатите за радий и полоний. Данните са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) за изчисляване на здравно значимия показател - обща индикативна доза. Получени са и резултатите на НЦРРЗ от анализи на подземна вода, подавана от водовземните съоръжения на помпени станции 1 и 2 и при по-голямата част от кладенците. Те показват стойности на естествен уран в рамките на нормата за подземни води. Това ще даде възможност да се включат в употреба 6 кладенеца, в които е установено, че стойностите на естествен уран са в рамките на нормата, с което ще се преустанови режимното водоподаване в гр. Хасково. Окончателната оценка за пригодността на водата за питейни нужди в града ще бъде направена в началото на другата седмица, след получаване на данните за изчислените от НЦРРЗ стойности на обща индикативна доза.


След обсъждане на всички тези данни, членовете на Оперативния кризисен щаб решиха, че водоснабдяването в Хасково се нормализира. Остава обаче ограничението за ползване на водата за пиене и готвене, до окончателното оповестяване на индикативната доза за алфа-активност. Предстои тази вечер да бъде позволено на ВиК Хасково да пусне кладенците от ПС 1. Водата от тях ще бъде източена за 3 дни, за да се изчисти насложеното в продължение на два месеца заблатяване. След това водата от тези кладенци ще се смеси с другата питейна вода в мрежата, ще се вземат нови проби за нейната годност. Едва когато резултатите от тези проби излязат,  ще се оповести  дали хасковската вода е годна за пиене и готвене или ограниченията ще продължат.


За петте дни на воден режим в Хасково запасите от вода в най-големия резервоар са се увеличили от 2 500 кубически метра миналия петък до 10 500 кубически метра вода днес. При пускането в мрежата на 6 кладенеца следващата седмица, в системата на водоподаване ще се влеят 50 литра вода в секунда.


Нели Вълканова


2017-06-05 / Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в поклонението на Илиева нива.


Категория: Областна администрация Хасково

Традиционният събор-поклонение в памет зверски избитите тракийски бежанци бе организиран от Община Ивайловград. В честването участваха кметът на Ивайловград Диана Овчарова, депутатът от ГЕРБ д-р Георги Станков, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества, на местната власт, наследници на бежанците. 
В паметното слово, посветено на годишнината от кървавите гонения, Областният управител Станислав Дечев заяви:„Историческите факти няма как да бъдат променени. Събитията и жертвите няма как да бъдат забравени. Болката не може да бъде заличена. Защото няма българско сърце, което да не кърви, когато идва тук на Илиева нива. Всеки от вас, потомците на тракийци, има лична причина да бъде днес тук. Защото някъде по тези места е пролята кръвта на Вашите предци, а костите им още белеят непогребани. По-важното обаче е, че именно Вие, наследниците на тракийските бежанци, дадохте един урок по човечност на всички ни: Вие ни научихте да помним, но да не отмъщаваме! Поклон пред паметта на хилядите жертви, поклон и пред онези 200 тракийчета, които никога не пораснаха, но и никога няма да бъдат забравени! Вечна им памет! Да живее и пребъде България!”
Кметът на Ивайловград Диана Овчарова благодари на тракийските наследници за тяхната всеотдайност за общобългарската кауза и на всички присъстващи, че отдават дължимата почит на невинните жертви от 1913 г. 
Венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Специално за тракийското поклонение в Ивайловград гостува и делегация от град Лонго, Франция, водена от кмета й Колет Линет. 
Десетки балони, с цветовете на националното знаме, полетяха в небето в памет на избитите през 1913 годна. По време на Междусъюзническата война османската войска убива над 200 бебета и деца, скрити в растителността покрай река Арда от родителите им – българи, бягащи от преследващата ги армия.


Нели Вълканова