Вход за потребители              

2016-05-20 / Добре дошли


Категория: Община Ракитово

Това е старият сайт на Община Ракитово. Моля посетете новия уебсайт на адрес: https://rakitovo.bg


Молим да ни извините за причиненото неудобство.


Град Ракитово е разположен на 811 м н.в. в югоизточната част на Чепинската котловина в Западните Родопи. През градчето тече Стара река, приток на р. Марица, а на юг се простира обширен лесопарк, известен с наименованието “Паркът”. Селището отстои на на 130 км. от София и на 80 км. от Пловдив.


Целият район около Ракитово е богат на природни и културно-исторически забележителности. На един от усамотените върхове от рида Къркария се намира една от най- големите родопски крепости - “Цепина” наричана още и “недостъпна”. През XIII в. тя е била столица на феодала - Деспот Слав, сестрин син на Калоян. Крепостта е била оградена със зид, запазен до височина от 6 м и с дебелина 3 м.


Районът на Ракитово е с много слънчеви дни и умерена облачност. Фантастичната природа създават условия за пълноценна почивка през всяко време на годината.


В източната част на Чепинската котловина е открито находище на термални минерални води с температура до 50°С и ниска минерализация.


Недалеч от градчето, на брега на богатия на риба язовир Батак се намира курортната зона “Цигов чарк”.


Интересни за туристите в региона са още биосферния резерват “Мантарица”, пещерата “Лепеница” и уникалното Палеонтологичното находище при село Дорково.


За любителите на лова тук се намира и дивечовъдната станция “Ракитово”, където може да се осигури всичко необходимо за един добър лов.