Вход за потребители              

2018-10-22 / ДВАМАТА ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ УВАЖИХА 50-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ „БЕРКОВСКИ КЕСТЕН -1968“


Категория: Областна администрация Монтана

ДВАМАТА ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ УВАЖИХА 50-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ „БЕРКОВСКИ КЕСТЕН -1968“ На 20 октомври пенсионерски клуб „Берковски кестен - 1968“ отпразнува своя 50-годишен юбилей. Събитието бе уважено от заместник областните управители на област Монтана – г-жа Нина Петкова и инж. Цветко Цветков, народните представители Дилян Димитров и д-р Илиян Тимчев, гости от Бъйлещи, Румъния и представители от 15 клуба от страната.

Заместник областните управители на област Монтана г-жа Петкова и г-н Цветков поднесоха поздравителен адрес от името на областния управител и подарък - мултифункционално устройство.

Юбилеят беше отбелязан с тържествено събрание и концерт. В юбилейният концерт председателят на ПК „Берковски кестен -1968“ г-н Тодор Кръстев представи историята и живота на клуба.

2018-10-22 / Областният управител Росен Белчев присъства на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1”


Категория: Областна администрация Монтана

Областният управител Росен Белчев присъства на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1” На 20.10.2018 г., в зала 3 на НДК в град София се проведе Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай „16+1”. На нея присъстваха областни управители от цялата страна, сред които и областният управител на област Монтана - г-н Росен Белчев, представители на министерства и общини, както и около 250 представители на местния китайски бизнес и 20 китайски провинции. Събитието се проведе под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво”.

Срещата бе официално открита от премиера г-н Бойко Борисов, който заяви, че отношенията между България и Китай никога не са били толкова добри. Той благодари на китайската страна и увери присъстващите, че ще има много поводи за срещи и разговори.


2018-10-19 / Най-старото българско пристанище Лом отпразнува своята 180-годишнина


Категория: Областна администрация Монтана

Най-старото българско пристанище Лом отпразнува своята 180-годишнинаПървото ни пристанище на река Дунав в Лом, приело кораби още през 1838 г., отбеляза 180 години от началото на дейността си. Празникът си речният порт отбеляза с тържества през целия ден на 18 октомври, както и с множество нови придобивки.

Областният управител на област Монтана – Росен Белчев и заместник областният управител Нина Петкова бяха сред официалните гости на тържествените събития, посветени на порта, в присъствието на кмета на Община Лом Пенка Пенкова, официални лица, бивши и настоящи служители на пристанището, жители и гости на града.


С тържествен водосвет, отслужен от видинския митрополит Даниил, ДППИ представи новоизградения обект - товарен автовход и прилежащата му пристанищна инфраструктура. Модерни настилки, нови паркоместа, високотехнологично енергоспестяващо осветление и масивна стоманобетонна ограда са само част от новите придобивки на порта.
2018-10-19 / ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС


Категория: Областна администрация Монтана

2018-10-18 / ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ


Категория: Областна администрация Монтана

ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТНа 17 октомври в заседателна зала № 1 на Областна администрация Монтана се проведе заседание на Областната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Монтана, съгласно Заповед № ОКД-19-2/28.03.2018 г. на областен управител на област Монтана.

Беседването беше открито под председателството на г-н Росен Белчев – областен управител на област Монтана. То протече чрез обсъждане и съгласуване на информация за обобщени резултати и изводи от проучването на потребностите от работна сила в област Монтана. За така отправеното предложение беше взето единодушно решение, което потвърди приемането му.


2018-10-18 / ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЖУРИРА И НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛЯ В ПРОВЕЛИЯ СЕ ХАКАТОН „ЗАПОЗНАЙ СЕ С УЕБ ДИЗАЙНА“ В РБ „ГЕО МИЛЕВ“


Категория: Областна администрация Монтана

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЖУРИРА И НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛЯ В ПРОВЕЛИЯ СЕ ХАКАТОН „ЗАПОЗНАЙ СЕ С УЕБ ДИЗАЙНА“ В РБ „ГЕО МИЛЕВ“От 15 до 17 октомври в Регионална библиотека „Гео Милев“ - Монтана се проведе обучителен курс по уеб дизайн, предназначен за младежи от 16 до 24 години. Инициативата имаше за цел да запознае младите хора с различни уеб платформи за изграждане на уеб сайтове и работа с тях. Като резултат от обучението, пред тях бе отправено предизвикателство да направят сайт, който може да способства за решаването на проблем на местната общност.Така нареченият „Хакатон“ имаше състезателен характер, като в последния ден от занятията младежите участваха в надпревара по между си.
2018-10-17 / ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ ЗА БЪДЕЩЕТО НА КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА И РАЗВИТИЕТО НА ОБЛАСТ МОНТАНА


Категория: Областна администрация Монтана

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ ЗА БЪДЕЩЕТО НА КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА И РАЗВИТИЕТО НА ОБЛАСТ МОНТАНАНа 16 октомври Областен информационен център – Монтана (ОИЦ – Монтана) и Община Монтана организираха форум – граждански диалог за бъдещето на Кохезионната политика и развитието на област Монтана. В него се включиха областният управител на област Монтана - Росен Белчев, кметът на Община Монтана – Златко Живков, представители на общини от региона, неправителствения сектор, представители на Местни инциативни групи (МИГ), бизнеса, граждани.


Областния управител Росен Белчев представи новото райониране на страната до 2027 година и реформата на регионалната политика, в синхрон с Кохезионната политика на Европейския съюз.2018-10-17 / ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ ПРИСЪСТВА НА 85-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „КРЪСТЬО ПИШУРКА“


Категория: Областна администрация Монтана

ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ ПРИСЪСТВА НА 85-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „КРЪСТЬО ПИШУРКА“На 16 октомври заместник областният управител инж. Цветко Цветков бе сред гостите на 85-та годишнина от създаването на литературния клуб „Кръстьо Пишурка“ при Народно читалище „Постоянство 1856“ – Лом. Г-н Цветков отправи топли думи на поздрав към литературните творци с рождения ден на техния клуб. Той връчи плакет, с който областният управител Росен Белчев награждава клуба и поднесе поздравителен адрес от негово име.


В месеците, когато Съюзът на българските писатели чества 105-годишнината от своето основаване, литературният клуб „Кръстьо Пишурка“ с творческата вечер „Словото вчера през днес за утре“ празнува 85-ия си рожден ден. За да споделят радостта на литературните творци в крайдунавския град им гостуваха поети от Съюза на българските писатели, водени от неговия председател проф. д-р Боян Ангелов.
2018-10-17 / ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЕРКОВИЦА


Категория: Областна администрация Монтана

Със Заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 1371 от Протокол № 68/28.09.2018 г. на Общински съвет Берковица.

С решението общинският съвет „разрешава кратковременен престой на автомобили – до четири броя, успоредно на тротоара пред лицето на търговския обект в ул. „Митрополит Кирил, град Берковица“. Действащата нормативна уредба предвижда, че организиране на движението по пътищата, в това число и кратковременният престой в допустимите по закон места, се извършва въз основа на проведена процедура по проектиране, съгласуване и одобряване на Генерален план за организация на движението /ГПОД/, същата уредена в Наредба № 1/2001 г. за организиране на движението по пътищата, т.е. въз основа на специални административни актове, приемани по специален ред и процедура. Следователно, режимът на движение на МПС не може да бъде определян нито еднолично със заповед на кмета на общината, нито с решение на общинския съвет, а само в изпълнение на одобрен ГПОД. В случая с приемането на върнатото за ново обсъждане решение, общинският съвет е излязъл извън рамките на своята компетентност.   Така приетото решение има характер на подзаконов нормативен акт, тъй като се регулират и защитават еднородни обществени отношения, касаещи неограничен кръг адресати и предполага спазването на императивните изисквания, регламентирани в чл. 77 от АПК, както и чл. 26 от ЗНА.

Не на последно място е видно, че организирането на движението в този участък от улиците „Александровска“ и „Митрополит Кирил“, е породено от постъпилите многобройни жалби от граждани за затруднено движение, както и, че в Административен съд Монтана и пред ВАС има висящи производства със същия предмет.
2018-10-15 / В СЕЛО КОБИЛЯК БЕ ПРЕДСТАВЕНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ ОТ ХОЛОКОСТА


Категория: Областна администрация Монтана

В СЕЛО КОБИЛЯК БЕ ПРЕДСТАВЕНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ ОТ ХОЛОКОСТАНа 14.10.2018 г. в село Кобиляк беше представена изложбата „Труден избор с голямо значение: Съдбата на българските евреи 1943 г.“ Тя бе осъществена във връзка с отбелязване приноса на Република България в спасяването на евреите от холокоста, включително и 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.

На събитието присъства областният управител на област Монтана – г-н Росен Белчев, заедно с отец Николай от храма „Свети Свети Кирил и Методий“ – град Монтана и кмета на община Бойчиновци – Светлин Сретениев.

Изложбата беше презентирана от Ангелина Емилова – началник отдел на дирекция “Регионален държавен архив" – Монтана.